ΝΥΤ: «Οι νέοι φασίστες της Ευρώπης»

Εκτενές ρεπορτάζ για τη Χρυσή Αυγή και τα -συχνά πλέον- φαινόμενα βίας στην Ελλάδα φιλοξενούν οι New York Times (NYT) με τίτλο «Οι νέοι φασίστες της Ευρώπης».

Ήδη στην πρώτη παράγραφο του ρεπορτάζ αναφέρεται η επίθεση στον 27χρονο Αφγανό πολιτικό μετανάστη, Αλί Ραχίμι, ο οποίος δέχθηκε 5 μαχαιριές από 12 άνδρες στο κέντρο

της Αθήνας. «Ο φίλος του όμως, Ρέζα Μοχάμαντ, που επίσης τραυματίστηκε στην επίθεση, σκέφτεται αυτό που κάποτε ούτε θα το σκεφτόταν: να επιστρέψει στο Αφγανιστάν, εκεί που αισθάνεται πιο ασφαλής από την Ελλάδα», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

«Ένα εκατομμύριο μετανάστες υπάρχουν στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου για την Ευρώπη, για Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες», γράφει ο ρεπόρτερ και συμπληρώνει ότι «αυτό οφείλεται στην αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να δημιουργήσουν μια μεταναστευτική πολιτική και μια πολιτική ασύλου, που να λειτουργεί και στη νομοθεσία της Ευρώπης, που επιστρέφει τους μετανάστες στη χώρα εισόδου, η οποία συχνά είναι η Ελλάδα».

Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι «το κόμμα ιδρύθηκε το 1985 με διαταγή του φυλακισμένου ηγέτη της χούντας», και υπονοεί τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. «Το κόμμα έγινε αντιληπτό διεθνώς μετά την υποτιθέμενη συμμετοχή κάποιων μελών του στη σφαγή Βόσνιων Μουσουλμάνων το 1995 στη Σρεμπρένιτσα. Στις εκδόσεις του κόμματος, εξυμνείται το Γ' Ράιχ και βλέπουμε φωτογραφίες του Χίτλερ και άλλων ναζί», γράφει ο ρεπόρτερ.

«Οι θέσεις τους μπορεί να είναι ακραίες, αλλά η κατάσταση είναι ακραία και χρειαζόμαστε ακραία μέτρα. Δεν μπορούμε να έχουμε τόσα πολλά έθνη και τόσο διαφορετικά ήθη και έθιμα υπό την ίδια στέγη», δηλώνει στους ΝΥΤ η Μαρία Χανδράκη, 29 ετών.

Στο κείμενο φιλοξενούνται δηλώσεις της ακαδημαϊκούΑναστασίας Τσουκαλά, η οποία επισημαίνει: «Δαγκώθηκαν από το ίδιο τους το φίδι και η Ελλάδα δεν είναι η μόνη περίπτωση. Αντίστοιχες ομάδες με τη Χρυσή Αυγή υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

Προχωρώντας μερικά τετράγωνα πιο κάτω, ο ρεπόρτερ, πηγαίνει σε ένα τζαμί, μετά την προσευχή της Παρασκευής και μόλις αναφέρει το όνομα της Χρυσής Αυγής, οι άνδρες σηκώνουν τις μπλούζες τους και δείχνουν σημάδια στο σώμα τους από μαχαιριές και ξυλοδαρμούς. «Πηγαίνετε στην Ομόνοια και θα δείτε τη βία», αναφέρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα