Ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία με ειλικρίνεια και ψυχή

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Δημήτρη Ζαχαράκη

SMAC

(Kοινωνικό δράμα, 2015, Σενάριο/Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Ηλίας Δημητρίου, Διεύθυνση Φωτογραφίας Παντελής Μαντζανάς, Παίζουν: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Κοκιασμένος)

Μια κινηματογραφική ταινία λένε συμπυκνώνει και φέρει μέσα της το σύνολο των σχέσεων και των ανθρώπων, οι οποίοι εργάστηκαν για αυτήν από το σενάριο και το όραμα του σκηνοθέτη, μέχρι την τελική φάση των γυρισμάτων και τη διανομή στο κοινό.

Η ταινία του

Ηλία Δημητρίου (Fish n” chips, 2011) είναι μια παραγωγή, που έγινε με λίγα χρήματα και πολύ μεγάλη αγάπη για τους ανθρώπους.

Πρόκειται για μια τρυφερή και ειλικρινή αφήγηση, με εξαιρετικές ερμηνείες από ολόκληρο το καστ, με προεξάρχοντες τους βασικούς πρωταγωνιστές: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη (Βραβείο Ίρις Α” Γυναικείου Ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου) και Γιάννη Κοκιασμένο (Στρέλλα – 2009, Μικρή Άρκτος – 2016). Οι ερμηνείες, το χιούμορ και η διάθεση να δούμε από κοντά τους χαρακτήρες, κάνουν την ταινία ανθρώπινη και επιτρέπουν στο θεατή να συνδεθεί μαζί τους, σε ένα είδος σινεμά που θυμίζει Mike Leigh ή Woody Allen, και χωρίς εντυπωσιασμούς διαθέτει αμεσότητα και τεχνικές αρετές.

Ο τίτλος SΜΑC έρχεται από τα αρχικά μιας πρωτεΐνης, η οποία βρίσκεται στα κύτταρά μας και ρυθμίζει τον φυσιολογικό θάνατο των κυττάρων. Μια δυναμική, χειραφετημένη, επιτυχημένη διευθύντρια τράπεζας (Ανδρεαδάκη), μαθαίνει ότι έχει καρκίνο και, στην προσπάθειά της να βρει συμπαράσταση, φιλοξενεί έναν άστεγο (Κοκιασμένο), ο οποίος λειτουργεί καταλυτικά στη σχέση τους, όπως ακριβώς η πρωτεΐνη SMAC στα κύτταρα.

Αξίζει την προσοχή μας, κυρίως, γιατί συγκινεί, χωρίς να χειραγωγεί το θεατή και ξαφνιάζει με τον πλούτο των ιστοριών που παρουσιάζει.

Στους υπόλοιπους ρόλους : Νίκος Γεωργάκης, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαριλίζ Ριτσάρδη, Στέφανος Μουαγκιέ, Ιορδάνης Χούρσογλου.

FUOCOALMARE

(Σκηνοθεσία: Gianfraco Rosi, Ιταλία – 2016)

Μια από τις σημαντικότερες ταινίες της φετινής κινηματογραφικής χρονιάς είναι η ταινία ντοκιμαντέρ, “Fuocoalmare” ή αλλιώς “Φωτιά στη θάλασσα”. Έχοντας κερδίσει τη Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ Μπερλινάλε του Βερολίνου, πρόκειται για την δεύτερη ταινία του Gianfranco Rosi που ξεχωρίζει με βράβευση σε μεγάλο φεστιβάλ, μετά το “Sacro GRA”, που είχε βραβευτεί στη Μόστρα της Βενετίας.

Ένα φιλμ ευαισθητοποίησης, το οποίο έχει στο επίκεντρο την Λαμπεντούζα, το φυσικό όριο της Ιταλίας προς την Αφρική, σαν να λέμε μια κουκίδα στον χάρτη και τους εκατοντάδες ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Ο τρόπος δουλειάς του Ρόσι είναι σημαντικός και χαρακτηριστικός για το τελικό αποτέλεσμα της ταινίας. Πέρασε μήνες στο απομονωμένο νησάκι Λαμπεντούζα, εντόπισε ενδιαφέροντες ανθρώπους και κατέγραψε τις ιστορίες τους και τη σύνδεσή τους με τους χιλιάδες πρόσφυγες που ταξιδεύουν μέσω της Ιταλίας. Θα μπορούσε να είναι στη Μυτιλήνη, ή σε κάποιο άλλο νησί στη Μεσόγειο. Βλέπουμε έναν γενναιόδωρο τόπο: η Λαμπεντούζα είναι τόπος ψαράδων και οι ψαράδες, όπως λένε, αποδέχονται οτιδήποτε έρχεται από τη θάλασσα.

Οι βασικότεροι ήρωες είναι ο τοπικός γιατρός του νησιού και ένας απίθανος 12χρονος. Παρακολουθούμε την ησυχία και απομόνωση της ζωής τους παράλληλα με το ταξίδι των αφρικανών με τις παραφορτωμένες βάρκες προς μια νέα ζωή.

Για όποιον παρακολουθήσει αυτήν την ταινία, γίνεται πραγματικά αδιανόητο το ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στη θάλασσα για να δραπετεύσουν από την τραγωδία πίσω τους.

Προσεχώς

ΜΕ ΑΠΟΚΡΥΨΗ (από 19/5)

Ένα γεμάτο ένταση θρίλερ, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Venice Days, του Φεστιβάλ Βενετίας 2015. Πρωταγωνιστεί ο πολυβραβευμένος Ισπανός ηθοποιός Λουίς Τοσάρ, σε μια εξαιρετική ερμηνεία στο ρόλο ενός υψηλόβαθμου στελέχους τράπεζας που δέχεται ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο και έχει λίγες ώρες να συγκεντρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Προτεινόμενα:

Ο λύκος της ερήμουΛευκοί ΙππότεςΟ γιος του ΣαούλΤο δωμάτιοΤο παιχνίδι της μίμησηςΝιότηΟ θρόνος του αίματοςΤα μυαλά που κουβαλάς

Το άρθρο Ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία με ειλικρίνεια και ψυχή εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα