Μήνυμα δανειστών: Μόνο με όλα τα προαπαιτούμενα θα έρθει η δόση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ξεκάθαρη είναι η απάντηση των Θεσμών στην επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζοντας τη θέση ότι κάποια από τα προαπαιτούμενα δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

«Είναι θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχει περαιτέρω ελαστικότητα», επισημαίνει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν

Κοστέλο.

Τα «αγκάθια» σύμφωνα με την κυβέρνηση

Στα θέματα στα οποία η Αθήνα εγείρει τώρα ενστάσεις παρότι είχε πει ναι σε όλα στο Eurogroup είναι τα εξής:

1)Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση επιδιώκει να μην αναφέρεται ρητώς στο μνημόνιο τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιτύχει η πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή έως το τέλος του έτους.

2)Στο «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων έως το τέλος του χρόνου

Δεν θα περάσουν αλλαγές στα κοινοβούλια των δανειστών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ναξιωματούχοι της Ε.Ε τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις των χωρών τα κοινοβούλια των οποίων θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης (όπως της Γερμανίας) δεν πρόκειται να δεχθούν αλλαγές στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα.

ESM: Δόση μόνο μετά την υλοποιήση όλων των προαπαιτούμενων

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με χθεσινό του έγγραφο ξεκαθαρίζει την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για την Ελλάδα. Καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει σε εκταμίευση δόσης μόνο όταν η Ελλάδα έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Για τις επόμενες υποδόσεις, συνολικού ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα έως το τέλος του έτους, ο ESM υπενθυμίζει την απόφαση του Eurogroup.

Τα χρήματα, δηλαδή. θα αποδεσμευτούν εφόσον η Αθήνα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

Τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα συνδέονται με:

1)τις αποκρατικοποιήσεις,
2)τη διοίκηση των τραπεζών
3)την πολιτική ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
4)αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο

Το άρθρο Μήνυμα δανειστών: Μόνο με όλα τα προαπαιτούμενα θα έρθει η δόση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα