Ντιμπέιτ: Διάλογοι, διαξιφισμοί, θέσεις και τοποθετήσεις από τους Τσίπρα – Μεϊμαράκη

Σίγουρα ήταν ένα ντιμπέιτ διαφορετικό από τα άλλα, πιο ζωντανό με διαλόγους ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να μην κάνουν το μεγάλο λάθος και να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» και αν έβρισκαν την ευκαιρία να βάλουν ένα γκολ στην αντεπίθεση είχε καλώς. Ελαφρώς πιο επιθετικός ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με παιχνίδι υπομονής και άμυνας ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αυτό που χαρακτήρισε και

τους δύο ήταν το γεγονός ότι απέφυγαν να δεσμευτούν για το τι θα κάνουν αύριο, εφόσον κληθούν να κυβερνήσουν.

Η αυτοδυναμία δεν φαίνεται να υπάρχει, όμως ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αυτοδυναμία η έστω συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, εφόσον αυτοί μπουν στη Βουλή, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για μεγάλη συνεργασία με όλα τα κόμματα, εάν αυτό είναι δυνατόν, προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία και να βγει η χώρα από το μνημόνιο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πάντως και οι δύο είπαν ότι η χώρα την επομένη των εκλογών θα έχει κυβέρνηση, καθώς όπως φαίνεται κανένας δεν θα πάρει το ρίσκο να οδηγήσει σε νέες εκλογές με βάση την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015.

Όλη η συζήτηση:

Μεϊμαράκης: «Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως αυτά που εισηγήθηκε ήταν κόλπα και δεν θα τα εφαρμόσει. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος. Aν έχουμε μια κοινή πορεία , μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί οι Έλληνες απαιτούν να έχουμε μια εθνική ομάδα, οι Έλληνες απαιτούν να συνεργαστούμε, να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Είμαστε η παράταξη που πέρασε τη χώρα αναίμακτα από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Δώσαμε πλήρη ελευθερία σε όλους. Μη μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής αυτοί που δεν ψήφισαν ούτε ένα νομοσχέδιο για τη διαπλοκή. Είμαστε εκείνοι που διασφαλίσαμε την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ. Τι έκανε το κόμμα του κ. Τσίπρα αυτούς τους έξι μήνες; Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη “Διαύγεια”».

H παρέμβαση Τσίπρα: «Θα ήθελα να θυμίσω ποια ήταν τα κόμματα σε αυτόν τον τόπο που έπαιρναν το 3% των μαύρων ταμείων της Siemens. Ποιος ήταν, ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι υποθέσεις φοροδιαφυγής ελέγχθηκαν από την κυβέρνηση ΝΔ; Πόσο ελέγχθηκαν; Εμείς κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή και ο ελληνικός λαός το καταγγέλλει, ναι ή όχι;».

Τσίπρας για Σκουριές και επενδύσεις: «Το θέμα με τις Σκουριές δεν είναι σημερινό, ούτε χθεσινό. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί εδώ και δύο χρόνια και γι” αυτό ζητήσαμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε οι επενδυτές να σέβονται τους νόμους τους εργασιακούς και τους περιβαλλοντικούς. Είμαστε και με τους εργαζόμενους, και με το περιβάλλον, αλλά πάνω απ” όλα είμαστε με τους νόμους».

Μεϊμαράκης για το ίδιο θέμα: «Το ΣτΕ έχει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική συνείδηση. Τώρα που λέει “ναι” γιατί πρέπει να μπλοκάρει αυτή η επένδυση; Εγώ ως πρωθυπουργός θα στείλω μήνυμα ότι όλα αυτά τα μεγάλα έργα πρέπει να ξεμπλοκάρουν. Θα ακολουθήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ που κινδυνεύουμε να χάσουμε, θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα. Θα τρέξουμε. Από τη Δευτέρα πιάνουμε δουλειά».

Τσίπρας για τα προνόμια των βουλευτών: «Εμείς είχαμε φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή για τα θέματα αυτά, όμως δεν πρόλαβε να ψηφιστεί. Στο θέμα αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον κ. Μεϊμαράκη, χωρίς όμως να συγκυβερνήσουμε».

Μεϊμαράκης για το ίδιο θέμα: «Η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση είχε καταργήσει το δικαίωμα σύνταξης για τους βουλευτών με δύο θητείες.»

Μεϊμαράκης για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και για τα εργασιακά: «Κατ’ αρχήν θα ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα τα οποία τα σταμάτησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η Ιονία Οδός και η Ολυμπία Οδός αλλά και όλα τα έργα που σταμάτησαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης θα απορροφήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα τρέξουμε, από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές πιάνουμε δουλειά. Σε αντίθεση με εμάς η κυβέρνηση Τσίπρα έστελνε μήνυμα να μην έρθουν επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Όσον αφορά τα εργασιακά η ΝΔ θα προσπαθήσει να «λιάνει» τα μέτρα που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται τώρα για τις απολύσεις, το θέμα δεν είχε τεθεί ποτέ από εμάς. Ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι το 2013-14 υπήρχε πορεία προς την ανάπτυξη και πως το 2014 η χώρα είχε θετικό ΑΕΠ. Εμείς φέραμε όλες τις επενδύσεις. Είστε ο πρωθυπουργός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Οι ομαδικές απολύσεις δεν υπήρχαν στο μνημόνιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο τραπέζι τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα».

Τσίπρας για τα λάθη που έχουν γίνει: «Ο ελληνικός λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να του λέει την αλήθεια και να παραδέχεται το λάθος του όταν το κάνει. ‘Το άλλο όνομα των λαθών μας είναι εμπειρία’, έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και εγώ πήρα πολλή εμπειρία συσσωρευμένη σε αυτούς τους μήνες. Όποιος επιχειρεί κάνει και σφάλματα. Ο μόνος αλάθητος είναι αυτός που δεν επιχειρεί. Εμείς θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο σκέλος που πρέπει να την εφαρμόσουμε και θα παλέψουμε στα θέματα που είναι ανοιχτά. Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός που με τόση μεγάλη ειλικρίνεια να έχει παραδεχθεί λάθη. Είναι ώρα να σταματήσουμε την παρελθοντολογία και τη λαθολογία. Δώσαμε τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να πάρει μια ανάταση αξιοπρέπειας, ενώ όλες μας οι νομοθετικές παρεμβάσεις ήταν φιλολαϊκές. Το μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα μίας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης».

Παρέμβαση Μεϊμαράκη για το θέμα των άδειων ταμείων: «Λέει ότι βρήκε άδεια ταμεία. Αφού όμως όπως λέει βρήκε άδεια ταμεία, γιατί είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι δε θέλουμε ρευστότητα το Φεβρουάριο και δεν ζήτησε χρήματα μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου; Ο κ. Τσίπρας ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Εις γνώσιν του κλείσανε. Σήμερα, με νέους ανθρώπους, ικανούς, άξιους, θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή».

Τσίπρας για τις τράπεζες: «Ο κ. Μεϊμαράκης διαβάζει κρυφά Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου τελευταία. Γιατί δεν έβγαλα τη χώρα από το ευρώ όταν βγήκε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα με 62%; Τα 25 δισ. στις τράπεζες δεν είναι για τα capital controls, η ανάγκη αυτή υπήρχε από πριν. Εμείς ελαφρύναμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τις 100 δόσεις, αλλά το θέμα των κόκκινων δανείων είναι κρίσιμο, θα κοιτάξουμε να το επιλύσουμε με μέρος των 25 δισ. ευρώ».

Μεϊμαράκης για τον ΕΝΦΙΑ: «Εμείς είχαμε πει, αντίθετα με τον κ. Τσίπρα, ότι θα εξορθολογίσουμε τον ΕΝΦΙΑ, ότι υπήρχαν αδικίες και ότι έπρεπε να φορολογηθούν πολύ περισσότερο κάποιες εκτάσεις. Προέκυψαν οι εκλογές και ήρθε ο κ. Τσίπρας. Κι ενώ μας είχε πει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τώρα έρχεται να μας πάρει και τα κλειδιά!».

Τσίπρας: «Η Ευρώπη πράγματι είναι ένα πεδίο πάλης, πολιτικής, ταξικής πάλης. Υπάρχουν πολιτικά στρατόπεδα και το στρατόπεδο στο οποίο ανήκετε είναι αυτό της Δεξιάς, όπου την ηγεμονία έχουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Πηγαίνετε χέρι-χέρι με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε».

Απάντηση Μεϊμαράκη: «Έχει πάθει μετάλλαξη ο κ. Τσίπρας, Τι θα πει ότι σας στήριξε η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε; Δεν είστε ωρομίσθιος κύριε Τσίπρα, που μας λέτε συνέχεια για τις 17 ώρες. Ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα, τι μας φέρατε και τι υπογράψατε, όχι από τις ώρες. Ας μην το υπογράφατε στο κάτω-κάτω, ας πηγαίναμε σε εκλογές αντί για δημοψήφισμα. Τώρα γιατί πάμε σε εκλογές; Να ξέρουν οι πολίτες ότι θα μας ξαναπάει σε εκλογές. Η αστάθεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας».

Τσίπρας για την αναζήτηση κεφαλαίων από άλλες χώρες: «Πήγαμε και στη Ρωσία, και στην Κίνα και στο Ιράν και σε αραβικές χώρες, όχι για να πάρουμε λεφτά για να ξεπληρώσουμε το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης και επενδύσεων. Όχι αρπακτικών επενδύσεων λεηλασίας, αλλά επενδύσεων που θα έχουν θέσεις εργασίας. Και καταφέραμε πολλά. Τις πόρτες που χτυπήσαμε τις βρήκαμε ανοιχτές για επενδύσεις, και τώρα θα τις αξιοποιήσουμε».

Μεϊμαράκης για το μεταναστευτικό: «Θα εξετάσουμε το αν θα κρατήσουμε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τόσο καιρό που δεν υπήρχε υπουργείο δεν μπορούσαμε να βρούμε λύσεις; Είδαμε και τι έγινε με την κυρα-Τασία. Το θέμα είναι σοβαρό και δεν είναι απλά θέμα ύπαρξης υπουργείου ή όχι αλλά θέμα αποφάσεων και πράξεων».

Τσίπρας για το μεταναστευτικό: «Από την πλευρά της Ιταλίας είχε υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής πρόθεση να υπάρξουν δράσεις ακόμα και στρατιωτικού χαρακτήρα στις βάρκες των διακινητών. Στην Ελλάδα είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα, οι άνθρωποι αυτοί είναι δασκαλεμένοι. Σε 16.500 χιλιόμετρα θαλάσσιων συνόρων δεν μπορεί να ανταποκριθεί το Λιμενικό. Οι πρόσφυγες έρχονται για να φύγουν, όχι για να μείνουν. Πρέπει να δούμε μαζί όλοι πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Τσίπρας για τη διαπραγμάτευση: « Οι εκλογές είναι σημαντικές για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Η Ισπανία έχει εκλογές τον Νοέμβρη, η Πορτογαλία τον Οκτώβρη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει και με νίκη καθαρή, σκεφτείτε το μήνυμα που θα πάρουν οι προοδευτικές δυνάμεις σε αυτές τις χώρες της περιφέρειας. Η σχέση μου με την κ. Μέρκελ ήταν σχέση αμοιβαίου σεβασμού, αλλά με σαφείς πολιτικές αποστάσεις. Σε επίπεδο κορυφής, όταν κάποιος διεκδικεί γίνεται σεβαστός από τον πολιτικό αντίπαλο, πολύ πιο σεβαστό από όταν λέει ναι σε όλα».

Παρέμβαση Μεϊμαράκη: «Ακόμα δεν μας έχετε εξηγήσει κ. Τσίπρα γιατί μας πήγατε σε εκλογές. Δεν πήγατε για ψήφο εμπιστοσύνης, αν πηγαίνατε ίσως να την είχατε, γιατί δεν το δοκιμάσατε; Εάν πηγαίνατε και δεν την παίρνατε θα είχατε έναν νομιμοποιητικό λόγο να μας πάτε στις εκλογές. Για το προσφυγικό, ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε όταν εσείς γίνατε κυβέρνηση, ξεκίνησε πολύ πιο πριν, όμως δεν υπήρχαν αυτές οι ροές. Αυξήθηκαν μετά το δικό σας κάλεσμα και ιδού το αποτέλεσμα.»

Τσίπρας απάντηση για μεταναστευτικό εκλογές: «Δεν έχω καταλάβει, η ΝΔ είναι σαν να μας λέει ότι μόλις οι Σύροι έμαθαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση είπαν δεν πάμε στην Ελλάδα; Επίσης, είναι φανερό γιατί πάω σε εκλογές. Ποιος πρωθυπουργός θα μπορούσε να μείνει; Μας ρίξανε, και γι’ αυτό πάμε σε εκλογές»

Τσίπρας για το Grexit: «Το σενάριο του Grexit δεν ήταν απλά σενάριο, αλλά σχέδιο. Οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις είχαν σχεδιάσει το Grexit, ο κ. Σόιμπλε είχε φέρει στο τραπέζι το σχέδιο του τάιμ-άουτ. Αλλά δεν ήταν μόνος του ο κ. Σόιμπλε, ήταν μια σειρά από αρχηγούς κρατών που έβαλαν πλάτη για να απομονωθεί το σχέδιο του Grexit. Και μπορεί να ξαναγυρίσουν οι ακραίοι, όμως έχουμε κερδίσει συμμαχίες, έχουμε κερδίσει έδαφος. Η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας έχει δυσκολίες, όμως αν φύγει ο βραχνάς του χρέους, θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη πολύ σύντομα και αυτό θα είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές».

Ερώτηση Μεϊμαράκη στον Τσίπρα: «Κύριε πρόεδρε εχετε δώσει ψεύτικες υποσχέσεις πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, όμως δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε καμία. Εφόσον εσείς διεκδικείτε και αυτοδυναμία θα ήθελα να μας πείτε εάν θα υπάρχει σταθερότητα. Εάν πιστεύετε ότι αυτοί που έχετε στα ψηφοδέλτια σας και είχαν ψηφίσει παρών ή οι 53 που έχουν γράψει ότι δεν θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους, τώρα θα αλλάξουν και θα τους ψηφίσουν ή θα μας πάτε πάλι σε εκλογές;».

Απάντηση Τσίπρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα, που γνωρίζει να λύνει τις διαφορές με δημοκρατικό τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε επειδή μια ομάδα μειοψηφική μέσα στο κόμμα αποφάσισε να αποχωρήσει. Είναι φανερό ότι η ίδια τακτική του Γενάρη, να τρομοκρατείτε ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα μας καταστρέψει, δεν έχει βάση. Εκλογές δε θα γίνουν την επομένη, γιατί θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Έχω αποδείξει ότι συνεργάζομαι, όπως συνεργάστηκα έντιμα με τον Πάνο Καμμένο. Πρότεινα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, γιατί υπηρετώ τη συνεννόηση στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα».

Μεϊμαράκης: «Είπατε ότι θέλετε να μας τελειώσετε. Γιατί θέλετε να μας τελειώσετε; Θα τελειώσετε το 70% του ελληνικού λαού που δεν έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ;»

Τσίπρας: «Ποτέ δεν είπα ότι θα σας τελειώσουμε. Μη διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μου. Αλλά εσείς, με όλα όσα μου καταλογίζετε, θέλετε αλήθεια να συνεργαστείτε μαζί μου; Δεν θέλετε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλετε να τον εγκλωβίσετε».

Απάντηση Μεϊμαράκη: «Σας είπα κάποια στιγμή ότι είστε «ψευτράκος» και «πονηρούλης» με αυτά που είπατε και με δικαιώνεται. Εσείς είπατε σε συνέντευξή σας στην ΕΡΤ ότι από τις 12 Ιουλίου είχατε πάρει την απόφαση να πάτε τη χώρα σε εκλογές και εμάς μας λέγατε άλλα, όπως και στον λαό. Ακόμα και κατ’ ιδίαν μας διαβεβαιώνατε ότι δεν θα μας πάτε σε εκλογές. Δυστυχώς κ. Τσίπρα είστε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που έκαναν τόσο μεγάλο κακό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και εσείς μιλάτε ότι θα πείτε όχι σε κυβέρνηση ‘παρά φύση’ και λέτε ότι θα ήταν κακή για τον τόπο, μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θα υπήρχε λέτε καμία δυνατότητα συνεννόησης».

Στο προτελευταίο μέρος του ντιμπέιτ, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις του συντονιστή της βραδιάς Πάνου Χαρίτου. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στο αν μπορούν οι πολίτες να είναι βέβαιοι πως αυτή τη φορά τα όσα υπόσχονται τα δύο κόμματα είναι πράγματι εφικτά.

Τσίπρας για το γιατί οι πολίτες πρέπει να πιστέψουν στις υποσχέσεις του: «Υποσχέθηκα να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει. Την τηρήσαμε αυτήν την υπόσχεση. Διεκδικήσαμε το δίκιο του λαού. Οδηγηθήκαμε σε έναν συμβιβασμό ευθύνης».

Απάντηση Μεϊμαράκη για το ίδιο θέμα: «Οι ψηφοφόροι παρασύρθηκαν από τον κ. Τσίπρα, σκεπτόμενοι ότι και τα μισά από αυτά που έλεγε να έκανε, θα ήταν καλά. Όσοι τότε πίστεψαν τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να κρίνουν και να συγκρίνουν πριν πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν».

Μεϊμαράκης για το τι θα έλεγε σε έναν νέο που αναζητά δουλειά: «Θα του πω να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας. Αν οι Έλληνες μεγαλουργούν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν και στη χώρα μας; Σίγουρα δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να ανοίξουν οι θέσεις εργασίας, αλλά να φέρουμε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ γιατί και οι δημόσιες επενδύσεις δεν φτάνουν για να φτάσουμε στα εργασιακά επίπεδα του 2009. Να είναι σίγουροι ότι θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να έχουν την ευκαιρία που δικαιούνται, χωρίς να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις».

Τσίπρας για το ίδιο θέμα: «Εδώ αντιμετωπίζουμε ένα εθνικό πρόβλημα. Φεύγουν επιστήμονες, ερευνητές. Πώς θα γυρίσουν αυτοί πίσω; Χρειάζονται τομές. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Να φτιάξουμε τεχνολογικά πάρκα. Κάναμε προσπάθειες, και θα τις ολοκληρώσουμε την επόμενη τετραετία».

Τοποθέτηση Βαγγέλη Μεϊμαράκη: «Στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται το αν θα πάει η χώρα μπροστά, αν η αλήθεια θα υπερισχύσει από το ψέμα, αν θα μπορεί το φως να φωτίσει το σκοτάδι. Η ΝΔ θα σχηματίσει την επόμενη μέρα των εκλογών κυβέρνηση συνεννόησης και συνεργασίας, θα φτιάξουμε μία εθνική ομάδα εργασίας που θα φτιάξει ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι φορείς, αλλά και μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης όπου επίσης πρέπει να συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις».

Τοποθέτηση Αλέξη Τσίπρα: «Έχουμε περάσει πολλά, όμως τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας. Πρέπει να αναρρωτηθούμε εάν θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή την Ελλάδα των πολλών; Μια Ελλάδα που δεν θα δίνει όραμα και προοπτική ή μια Ελλάδα που θα επιτρέπει στους Έλληνες να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία; Κάποιοι ήθελαν να κάνουν αυτήν την προσπάθεια μια σύντομη παρένθεση. Ας μην τους το επιτρέψουμε».

Keywords
τσιπρας, θεσεις, αλέξης τσίπρας, capital controls, το φως, γκολ, συριζα, βουλη, μνημονιο, εκλογες, siemens, νεα δημοκρατια, ολυμπια, ελλαδα, αεπ, ειλικρίνεια, τραπεζες, δημοψηφισμα 2015, capital, ενφια, μερκελ, σόιμπλε, πηγαίνετε, ρωσία, χρεος, ψηφοδελτια, καμμενος, ΕΡΤ, φως, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, διαυγεια, απολυσεις στο δημοσιο, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βαρουφακης, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, κομματα, χωρες, ρωσία, το θεμα, αδεια, αεπ, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, θεμα, ιονια οδος, ιονια, ιραν, ισπανια, κινα, οικονομια, φως, ψεμα, ωρα, capital, siemens, απλα, βαρκες, πηγαίνετε, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, ειλικρίνεια, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, εργα, εξι, επενδυσεις, επρεπε, ερχεται, ερχονται, ευρωπη, ηγεμονια, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, θεσεις εργασιας, θετικο, κυβερνηση, κυριε, κομμα, λαθη, λαθος, λεφτα, λιμενικο, λογο, μηνες, μικρο, μπορεις, νικη, ομαδα, οδος, ονομα, οραμα, παμε, πεδιο, περιβαλλον, πορτογαλια, πορτες, ρισκο, ροες, σεναριο, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, συρια, σόιμπλε, σχεδιο, τασια, το φως, φορα, χερι, κωνσταντινος, ωρες, δικαιωμα, δικιο, ερωτησεις, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κρυφα, μεινει, μπροστα, παιχνιδι, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα