«Λευκά»… σύμφωνα συμβίωσης στα χέρια του εισαγγελέα για πρώτη φορά

Στα χέρια των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται, εδώ και λίγο καιρό, ένας ογκώδης φάκελος, που περιέχει πάνω από εκατό περιπτώσεις συμφώνων συμβίωσης, με σαφείς ενδείξεις ότι έχουν συναφθεί με μόνο σκοπό να νομιμοποιηθούν διά του… συμφώνου αλλοδαποί άνδρες, αγνώστου ποινικού μητρώου!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τον φάκελο με υποθέσεις, που παραπέμπουν σε αυτές των… «λευκών» γάμων, όπου οι υποτιθέμενοι, νύφη και γαμπρός, ούτε καν γνωρίζονται μεταξύ τους, παρέδωσε στον εισαγγελέα προς ενδελεχή δικαστική διερεύνηση το Υπουργείο Εσωτερικών. Μετά από σχετική εντολή για έλεγχο, οι υπεύθυνοι

μηχανογράφησης, κατά τη διάρκεια αντιπαραβολής των στοιχείων από όλα τα ληξιαρχεία της χώρας, εντόπισαν περισσότερες από 130 περιπτώσεις, στις οποίες γυναίκες έχουν συνάψει σύμφωνο με δύο ή και περισσότερους άνδρες, κυρίως αλλοδαπούς!

Αθήνα, Κορυδαλλός, Περιστέρι, Ν. Σμύρνη και Αχαΐα υπό δικαστική διερεύνηση

Πληροφορίες από αρμοδίους αναφέρουν ότι πρόκειται για «λευκά» σύμφωνα συμβίωσης, που μοναδικό σκοπό έχουν την απόκτηση της πολυπόθητης γι’ αυτούς άδειας παραμονής των αλλοδαπών. Τα υπό δικαστική διερεύνηση σύμφωνα ελεύθερης συμβίωσης έχουν συναφθεί από διαφορετικούς συμβολαιογράφους σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Τα περισσότερα από τα περιστατικά, που έχουν μπει στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα, καταγράφηκαν στην Αθήνα, στον Κορυδαλλό, στο Περιστέρι, στη Νέα Σμύρνη και στην Αχαΐα, όπου…ανθεί και το φαινόμενο των «λευκών» γάμων!Αν και το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θεσπίστηκε στη χώρα μας και ισχύει από το 2009, μόλις από το 2014 ήταν τεχνικά εφικτό να πραγματοποιηθεί τέτοιος έλεγχος. Χρειαζόταν, δηλαδή, η ηλεκτρονική διασύνδεση των ληξιαρχείων σε μια ενιαία βάση δεδομένων.

Θα ακολουθήσει έρευνα του ΥΠΕΣ σε βάθος χρόνου

Αυτό σημαίνει ότι οι υποθέσεις συμφώνων συμβίωσης, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας, έχουν συναφθεί από το 2013 και μετά. Πάντως, ο έλεγχος συνεχίζεται και από τα στοιχεία που υπάρχουν θεωρείται βέβαιο ότι η έρευνα σε βάθος ως το 2009 θα φέρει στο φως κι άλλα «ύποπτα» σύμφωνα.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω των νέων δυνατοτήτων, που προσφέρει η μηχανοργάνωση, έχουν προκαλέσει το ειδικό ενδιαφέρον των αρμοδίων και πολλά… περίεργα πιστοποιητικά γέννησης και αναγνώρισης τέκτων.Η πρώτη προσέγγιση, πριν από την εισαγγελική που βρίσκεται σε εξέλιξη, εικάζει πως πρόκειται για «μαϊμού» αναγνωρίσεις παιδιών, κυρίως από αλλοδαπούς, μετά από συμφωνία με τη μητέρα, αφού αυτομάτως η απόκτηση τέκνου από αλλοδαπό με Ελληνίδα μητέρα, του δίνει το δικαίωμα να υποβάλει τα έγγραφα για νόμιμη παραμονή στη χώρα.

Αυξάνεται ο αριθμός των νέων ζευγαριών, που στρέφονται στα… οικονομικά σύμφωνα συμβίωσης

Ένα από ενδιαφέροντα συμπεράσματα της μελέτης των συμφώνων συμβίωσης είναι ότι αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των Ελλήνων, που προτιμούν το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης από τον γάμο!Συγκεκριμένα, από το Μάιο του 2013-από τότε υπάρχουν επίσημα στοιχεία- που είχαν συναφθεί 482 σύμφωνα ελεύθερης συμβίωσης, έφθασαν στη διάρκεια του 2014 τα 1.568, ενώ έως τώρα στο διανυόμενο έτος έχουν αγγίξει τα 1400 σε όλη τη χώρα.

Γιατί προτιμάται η ελεύθερη συμβίωση

Εκείνοι που γνωρίζουν λένε ότι το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θεωρείται από πολλά ζευγάρια λιγότερο κοστοβόρο στην περίοδο της κρίσης που ζούμε. Επίσης προτιμάται, γιατί συνιστά αυτόματα τεκμήριο πατρότητας σε περίπτωση εγκυμοσύνης (στην εκτός συμφώνου συμβίωση απαιτείται πράξη αναγνώρισης τέκνου, που είναι χρονοβόρα διαδικασία).Πάντως, επισημαίνεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν εξασφαλίζει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα στους συντρόφους με αυτά του γάμου.Για παράδειγμα, σε περίπτωση θανάτου του ενός εξασφαλίζεται ότι ο σύντροφός του έχει δικαίωμα στο 1/6 της περιουσίας, έναντι του ¼ που ισχύει στο γάμο.

Τα παιδιά των συμφώνων έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των γάμων

Όπως και να έχει, τα παιδιά που γεννιούνται σε καθεστώς συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, είναι εξομοιωμένα με τα παιδιά, που γεννιούνται μέσα στο γάμο, ενώ το επώνυμό τους δεν αλλάζει και μετά τη λύση του συμφώνου.Και βέβαια, η λύση του συμφώνου είναι πιο απλή διαδικασία-με μία συμβολαιογραφική πράξη- από τη χρονοβόρα της δικαστικής λύσης ενός γάμου…

Καλά κρατεί και η… επιχείρηση των «λευκών» γάμων

Στην Ελλάδα της κρίσης και της πρώτης… υποδοχής αλλοδαπών παράτυπων μεταναστών, είναι πολλά τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενα από τη μία την ανάγκη μεταναστών που έχουν μπει στην Ελλάδα παράνομα και θέλουν να αποκτήσουν άδεια παραμονής, και από την άλλη άνεργων ή άπορων Ελληνίδων γυναικών, οι οποίες δέχονται για ποσό σημαντικό για εκείνες να «ντυθούν» νύφες, προκειμένου να δώσουν στους αλλοδαπούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν πράσινα κάρτα.Οι σπείρες, θησαυρίζουν-στις αρχές Αυγούστου διαπιστώθηκε σε μία απ’ αυτές και συμμετοχή αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ στη Β. Ελλάδα!- ανακαλύπτοντας άνεργες Ελληνίδες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, τις οποίες πληρώνουν για να τελούν πολιτικούς γάμους-«μαϊμού» με λαθρομετανάστες. Οι τελευταίοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να «αγοράσουν» σύζυγο, με σκοπό μια άδεια παραμονής στην Ελλάδα!

«Παράδεισος» των «λευκών» γάμων η χώρα μας

Η χώρα μας, πλέον, λένε οι αστυνομικοί που ασχολούνται με το θέμα, έχει γίνει ο… «παράδεισος» των εικονικών γάμων, καθώς οι απατεώνες, εκμεταλλεύονται στυγνά άπορες «νύφες», αλλά και «γαμπρούς» -, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι ακόμα σε θέση να ξεσκεπάσουν τη μεγάλη απάτη που έχει στηθεί εδώ και χρόνια.Το φαινόμενο έχει προσλάβει διεθνείς διαστάσεις, αφού έχει επεκταθεί και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το φυλλάδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, κρίθηκε αναγκαία η έκδοση ειδικού εγχειριδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή του οποίου θα βοηθήσει τις εθνικές Αρχές να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την τέλεση εικονικών γάμων, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα των πολιτών της Ε.Ε. στην ελεύθερη κυκλοφορία.

68 «λευκούς» γάμους είχε… τελέσει κύκλωμα στη συμπρωτεύουσα!

Πριν από λίγο καιρό είχε εξαρθρωθεί από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης πολυπληθής εγκληματική οργάνωση, που είχε στήσει «φάμπρικα» στη συμπρωτεύουσα. Μέσω αυτής έγιναν 68 γάμοι-«μαϊμού», που εξασφάλισαν την ελληνική ιθαγένεια σε αντίστοιχους αλλοδαπούς, ενώ είχε στα σκαριά και άλλους 79!Την οργάνωση αποτελούσαν πάνω από 170 άτομα, ενώ συμμετείχαν δικηγόροι, καθώς και δημοτικοί υπάλληλοι!Μέλη της ομάδας εντόπιζαν αλλοδαπούς -άντρες και γυναίκες- οι οποίοι είχαν προσωρινή άδεια παραμονής και έναντι αμοιβής τούς έφερναν σε επαφή με Έλληνες για να συνάψουν «λευκό» γάμο και να λύσουν έτσι ένα βασικό εμπόδιο στην έκδοση πράσινης κάρτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα