Νορβηγία: Διαρροή ραδιενέργειας από πυρηνικό αντιδραστήρα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Καμία επίπτωση στην υγεία ή το περιβάλλον δεν θα έχει η μικρή διαρροή ραδιενέργειας η οποία σημειώθηκε σε μικρό ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα στην Νορβηγία, σύμφωνα με τις εκεί αρχές.

Το Ινστιτούτο για την Ενεργειακή Τεχνολογία έλαβε σήμερα ειδοποίηση ότι στον ερευνητικό αντιδραστήρα του, που βρίσκεται σε σπηλιά βουνού στο κέντρο του Χάλντεν στη Νότια Νορβηγία υπάρχει διαρροή από χθες το μεσημέρι.

«Υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα σε σχέση με ένα στοιχείο του καυσίμου

που βγήκε από τον αντιδραστήρα. Αυτό προκάλεσε διαρροή ραδιενεργού ιωδίου στην αίθουσα του αντιδραστήρα», δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας ετοιμότητας και περιβάλλοντος της νορβηγικής Αρχής Προστασίας από τη Ραδιενέργεια (NRPA) Περ Στραντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέρος της διαρροής επεκτάθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις, αλλά οι ποσότητες ραδιενέργειας ήταν μικρότερες από αυτές που προβλέπονται σε διαδικασίες ρουτίνας και έτσι δεν υπάρχει καμία επίπτωση για το περιβάλλον ούτε για την υγεία, σύμφωνα με τον Στραντ, ο οποίος όμως τόνισε πως η διαρροή θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, καθώς “αυτού του τύπου το πρόβλημα δεν έπρεπε να συμβεί”

Επίσης το γεγονός ότι η NRPA ενημερώθηκε σήμερα για τη διαρροή ενώ αυτή συνέβη χθες αποτελεί επίσης αντικείμενο προς διερεύνηση.

Η Νορβηγία δεν εκμεταλλεύεται πυρηνικούς σταθμούς για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, αλλά το Ινστιτούτο για την Ενεργειακή Τεχνολογία διαθέτει δύο μικρούς αντιδραστήρες για ερευνητικούς σκοπούς, το κλείσιμο των οποίων είχε ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου για οικονομικούς λόγους.

Το άρθρο Νορβηγία: Διαρροή ραδιενέργειας από πυρηνικό αντιδραστήρα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα