Νικητές οι συντηρητικοί στην Ιαπωνία

Εντυπωσιακή νίκη στις σημερινές εκλογές εξασφάλισε όπως δείχνουν τα έξιτ πολ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και επικεφαλής του συντηρητικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, εξασφαλίζοντας 296 έδρες στην Κάτω Βουλή των 480 εδρών, ενώ ο σύμμαχός του, το Νέο Κομέιτο 32 έδρες.

Έτσι ο 58χρονος Aμπε ο οποίος παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ύστερα από έναν χρόνο στη θέση του Πρωθυπουργού θα επιστρέψει

για μία δεύτερη ευκαιρία.

Ο Αμπε έχει μεταξύ άλλων υποσχεθεί να «σκληρύνει» τη στάση του Τόκιο απέναντι στο Πεκίνο καθώς και την ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος της Ιαπωνίας, παρά την καταστροφή στην Φουκουσίμα. Ήδη διαμήνυσε στην Κίνα ότι τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (Ντιάοου η κινεζική ονομασία) «ανήκουν στην Ιαπωνία» τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε την πρόθεση να επιδεινώσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα».

Ο ίδιος δήλωσε πως μία κυβέρνηση με επικεφαλής το κόμμα του «θα επιδιώξει να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ» και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο Αμπε σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα παραδέχτηκε την ήττα του Δημοκρατικού του Κόμματος και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του. Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας φαίνεται να εξασφαλίζει μόνο 65 έδρες και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα 46 έδρες.

Οι εκλογές για την Κάτω Βουλή είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά το φονικό τσουνάμι και την καταστροφή που ακολούθησε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα. Ο Πρωθυπουργός Νόντα είχε επικριθεί σκληρά διότι επέτρεψε στην εταιρεία διαχείρισης των αντιδραστήρων να τους θέσει σε λειτουργία, παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης και τις προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα