Νέος κύκλος αίματος στην Ουκρανία (ζωντανή εικόνα)

Εύθραστη αποδείχθηκε η εκεχειρία που συμφωνήθηκε χθες μετά της κυβέρνησης της χώρας και της αντιπολίτευσης. Νέα επεισόδια ξέσπασαν στο Κίεβο της Ουκρανίας προκαλώντας νέο κύκλο αίματος.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνεχίζουν να παραμένουν στους δρόμους και να συγκρούονται με τους άνδρες της αστυνομίας, ενώ ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται, αγγίζοντας τους 21 μόνο την Πέμπτη (20/02). Σύμφωνα με το ρωσικό Russia Today,

ο αριθμός των νεκρών προσεγγίζει τους 35.

Η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης εκκενώθηκε από το προσωπικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με γαλλικές πηγές η προγραμματισμένη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανοκόβιτς με τους υπουργούς εξωτερικών της Ε.Ε. αναβάλλεται.

Να θυμίσουμε πως το βράδυ της Τετάρτης (19/02) με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε πως οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν καθώς κηρύχθηκε «εκεχειρία».

Ακροδεξιά στοιχεία ανάμεσα στους διαδηλωτές

Έντονα είναι τα στοιχεία ακροδεξιών μελών που διαδηλώνουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα κυριαρχούν στην πλατεία σύμφωνα με μαρτυρίες ενώ μια μεγάλη φωτογραφία του Χίτλερ αναρτήθηκε σε κτίριο δίπλα στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο τις προηγούμενες μέρες. Οι διαδηλωτές δεν ανήκουν στο σύνολό τους σε ακροδεξιούς σχηματισμούς όμως οι μαρτυρίες από το μακρινό Κίεβο κάνουν ολοένα και περισσότερες αναφορές σε φιλοναζιστικές ένοπλες ομάδες, ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Οι σκέψεις της Ε.Ε.

Την επιβολή κυρώσεων εξέτασε σοβαρά η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να σφίξει ο κλοιός γύρω από την Ουκρανία, μία ημέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Κίεβο. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κρίσιμες Ευρωπαϊκές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη (20/02), κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η οποία συγκλήθηκε από την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών Κάθριν Άστον.

Την ετοιμότητα της Ε.Ε. να λάβει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Ουκρανικίας επεσήμαναν σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ακόμα σκληρότερη στάση υιοθέτησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθιστώντας σαφές πως οι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία «θα υποστούν κυρώσεις».

Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως προσανατολίζονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με κυβερνητική πηγή να δηλώνει στο δίκτυο CNN πως εντός της ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα εγείρει επισήμως το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Παρέμβαση Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία» και τόνισε πως «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα