«Ναι» στην Ενωμένη Ευρώπη από τον Κάμερον – Ανταλλάγματα εξασφάλισε στη Σύνοδο Κορυφής

Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και τα ανταλλάγματα που συμφωνήθηκαν κατά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, τάχθηκαν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον και το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, διεμήνυσε πως μία έξοδος από την Ε.Ε. «θα απειλούσε την οικονομική και εθνική ασφάλεια».
Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι οι Βρετανοί «θα κληθούν να λάβουν μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις για τη χώρα τους, το μέλλον και τα παιδιά τους».

«Δεν αγαπώ τις Βρυξέλλες. Αγαπώ τη Βρετανία. Είμαι ο πρώτος που λέει ότι πρέπει να βελτιωθεί η Ε.Ε. κατά πολλούς τρόπους» σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν θα πω ποτέ ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να επιβιώσει εκτός Ευρώπης. Δεν είναι αυτό το ερώτημα. Το ερώτημα είναι που είναι καλύτερα, πιο ασφαλής και ισχυρή». Την απόφαση, υπογράμμισε o κ. Κάμερον, θα τη λάβουν οι Βρετανοί και ο ίδιος, όπως είπε, θα κάνει ό,τι καλύτερο για την υπηρετήσει.

«Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε δηλώσει νωρίτερα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. «Η Ε.Ε. απέχει πολύ από το τέλειο και κανένας δεν πρέπει ν” αμφιβάλλει ότι η συμφωνία αυτή πρέπει ν” αποτελέσει τμήμα μιας συνεχούς διαδικασίας αλλαγής και μεταρρύθμισης» ανέφερε η Μέι.

«Κατά την άποψή μου, για λόγους ασφάλειας και προστασίας κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αλλά και του εμπορίου με την Ευρώπη, που διασφαλίζει την πρόσβαση στις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον να παραμείνουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
Μήνυμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έστειλε και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα είναι «πιο ασφαλής» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είμαστε πιο ισχυροί, πιο ασφαλείς και καλύτερα από κάθε άποψη εντός της Ε.Ε.» τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC. «Η εναλλακτική θα ήταν ένα τεράστιο άλμα στα τυφλά, με το ρίσκο, που αυτό ενέχει για τη χώρα, την οικονομία και την ασφάλειά μας» συμπλήρωσε.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της Ε.Ε. να συμπεριληφθεί μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από τη διαδικασία της «ολοκλήρωσης», καθώς και η «δίκαιη αντιμετώπιση» των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην Ευρωζώνη και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα των εργαζομένων, η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της. Παράλληλα, θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα