«Μονόδρομος για τη χώρα η επιλογή του ΝΑΙ», λένε οι πολιτικοί μηχανικοί

Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) Βασίλειος Μπαρδάκης και εκφράζοντας την πλειονότητα των μελών του ΔΣ καλεί τους συναδέλφους του μηχανικούς να υποστηρίξουν το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, «όχι πανηγυρικά», όπως υποστηρίζει, «αλλά για να διασφαλίσουμε το μή χείρον».

«Δεν υπάρχουν ανοχές για πειραματισμούς με καταστροφικά αποτελέσματα», αναφέρει ο κ. Μπαρδάκης και συνεχίζει: «Αν δεν συνεχιστούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις,

οδεύουμε με βεβαιότητα σε αύξηση της φτώχειας, αύξηση της ανεργίας, διακοπή λειτουργίας και των υπολοίπων επιχειρήσεων & τελικώς δύσκολη επιβίωση των νοικοκυριών».

Πάντως από την κριτική του προέδρου των μηχανικών δεν διαφεύγουν οι εταίροι, αφού όπως τονίζει «κανείς δεν αμφισβητεί τις τεράστιες ευθύνες των πιστωτών, για τις λανθασμένες προβλέψεις τους και το μείγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου του ΣΠΜΕ:

«Αγαπητές & Αγαπητοί Συνάδελφοι,

προφανώς τα μέλη του ΔΣ έχουμε πολλές απόψεις για το θέμα και ποικίλες ερμηνείες για το ερώτημα.

Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη πλειονότητα των μελών του ΔΣ συγκλίνει στην Υποστήριξη θετικής γνώμης – όχι ευχάριστα, όχι πανηγυρικά αλλά – για να διασφαλίσουμε το μή χείρον.

Οι Πολιτικοί Μηχανικοί για να σχεδιάσουμε Ασφαλή & Λειτουργικά Έργα τηρούμε τα βήματα του Βέλτιστου Σχεδιασμού : [α] Τεκμηριώνουμε (λαμβάνουμε όλα τα στοιχεία και όπου έχουμε αβεβαιότητα χρησιμοποιούμε μεγαλύτερους συντελεστές ασφαλείας), [β] Αναλύουμε (κάνουμε δηλαδή σαφείς, εκτεταμένους και δύσκολους υπολογισμούς), [γ] Σχεδιάζουμε (συγκρίνοντας πάντα το κόστος των εναλλακτικών λύσεων) και μετά [δ] Κατασκευάζουμε.

Την Αβεβαιότητα που υπάρχει στη Φύση – λχ της σεισμικής δράσης – προσπαθούμε να την προσεγγίζουμε με Σεμνότητα : με Στοχαστικές Αναλύσεις που βασίζονται στην Πιθανοθεωρία-Στατιστική και με «δοκιμασμένες στρατηγικές» ( όπως η Πλαστιμότητα που συνεπάγεται βλάβες αλλά αποτρέπει την Κατάρρευση, ή η Σεισμική Μόνωση που προϋποθέτει υψηλότερη τεχνολογία και απαιτητικότερο σχεδιασμό για να αποτρέψει τις βλάβες).

Βάσει των σκοπών του Συλλόγου, και του πνεύματος του Ν.4023/2011 «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος» αλλά κυρίως εκ της τεχνό-επιστημονικής μας συνείδησης υποχρεούμαστε να εκφραστούμε δημόσια για όσα δραματικά συμβαίνουν σήμερα στον τομέα των Κατασκευών, στην ελληνική Οικονομία και καθολικά στην Κοινωνία μας.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων οδηγεί τον «κατατιμωρημένο» (τα τελευταία έτη) κλάδο των Κατασκευών – τον τομέα της Οικονομίας που γνώρισε τη μέγιστη συρρίκνωση – σε πλήρη παύση εργασιών. Διεθνώς, οι Κατασκευές αποτελούν έναν απ’ τους βασικούς τομείς των προηγμένων οικονομικά Χωρών και συμβάλουν σημαντικά στην Ανάπτυξη – έως και 10% του ΑΕΠ.

Η δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας πρακτικά εκμηδένισε τη δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης των απαραίτητων για την εκκίνηση της Ανάπτυξης Έργων. Δεν φαίνεται άλλη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των έργων εκτός των κοινοτικών πόρων (EΣΠΑ-ΣΕΣ, πακέτο Γιουνκέρ κ.α.) και των Ιδιωτικών Επενδύσεων. Το θέμα δεν είναι συντεχνιακό : τα έργα Πολιτικού Μηχανικού δημιουργούν τις απαραίτητες δομές για να υπάρξει προοπτική διάρρηξης του φαύλου κύκλου χρέους. Άλλωστε, από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ τεκμηριώνεται ότι από τον κλάδο των Κατασκευών και τα συνδεδεμένα σε αυτόν επαγγέλματα στην διάρκεια της κρίσης έχουν οδηγηθεί στην ανεργία 350.000 – 400.000 εργαζόμενοι.

Το ερώτημα που τίθεται με το Δημοψήφισμα στους πολίτες – σε όλους μας – δεν αποτελεί «σημειακό» πρόβλημα. Με άλλα λόγια δεν δίνονται όλα τα δεδομένα στην «εκφώνηση». Τα στοιχεία που λείπουν αξιολογούνται βάσει της Στάθμης Αξιοπιστίας των δεδομένων και όχι βάσει της Συμπάθειάς μας στην πηγή προέλευσης.

Αναντίρρητα, το βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας συνδέεται με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωζώνης αφού η εισαγωγή νέου νομίσματος τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης θα αποτελούσε οδυνηρή διαδικασία.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η διακινδύνευση (το ρίσκο) οικονομικής ασφυξίας είναι τεράστια.

Δεν υπάρχουν ανοχές για πειραματισμούς με καταστροφικά αποτελέσματα.

Αν δεν συνεχιστούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις, οδεύουμε με βεβαιότητα σε αύξηση της Φτώχειας, αύξηση της Ανεργίας, διακοπή λειτουργίας και των υπολοίπων επιχειρήσεων & τελικώς δύσκολη επιβίωση των νοικοκυριών.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις τεράστιες ευθύνες των πιστωτών, για τις λανθασμένες προβλέψεις τους και το μείγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε.

Η κατάσταση όμως αποτιμάται ως οριακή και αρνητική, με αποτέλεσμα η επιλογή του ΝΑΙ να αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα, για τους εργαζόμενους, για τους συνταξιούχους, για το μέλλον των παιδιών μας.

Με Εκτίμηση,

Βασίλειος Μπαρδάκης

Πολιτικός Μηχανικός, Δρ

Πρόεδρος Σ.Π.Μ.Ε.».

Keywords
Τυχαία Θέματα