«Μόνο το 5% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περισσότερα με τον ΕΝΦΑ»

Απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «αρπαγή» ή «δήμευση» της ακίνητης περιουσίας μέσου του σχεδιαζόμενου νέου φόρου επί των ακινήτων, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, χαρακτήριζοντάς τα «εντελώς ανυπόστατα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, το 75-80% των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές, το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους,

δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα, ενώ μόνον 5% των φορολογουμένων (περί τις 290 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα) θα πληρώσουν παραπάνω από φέτος, αλλά όπως διευκρινίζεται οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει πως δεν θα «υπάρξει διπλή φορολόγηση», αλλά «απλώς όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας».

Εξάλλου, επισημαίνουν πως με το νέο φορολογικό σχέδιο θα μειωθεί και ο φόρος μεταβίβασης από το 10% στο 3%, πράγμα που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες και θα επιτρέψει να ξεπεραστεί βαθμιαία η μεγάλη απόσταση από τις αγοραίες στις αντικειμενικές αξίες.

Όπως σημειώνουν ένα ακίνητο που θα πλήρωνε 10% φόρο επί της τιμής του αν πουλιόταν σήμερα, με το νέο σχέδιο θα πληρώσει μειωμένο φόρο μεταβίβασης και καινούργιο φόρο υπεραξίας συνολικά μόλις 5,25% επί της τιμής του (αν η υπεραξία του αποτιμηθεί στο 15%).

Keywords
Τυχαία Θέματα