Μόλυνση από μετάγγιση με τον ιό του δυτικού Νείλου-Αυξάνονται τα κρούσματα

Με μολυσμένο από τον ιό του δυτικού Νείλου αίμα μεταγγίστηκε ασθενής με σοβαρή εξασθένηση του ανοσοποιητικού του συστήματος, κάτι που προκάλεσε βαριά λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό του σύστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ‘Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων(ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)’, τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη, όσο και η μετάγγιση είχαν γίνει προτού εμφανιστεί και εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας. Επιπροσθέτως, οι ειδικοί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζουν ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής

του ιού στο αίμα. Ειδικότερα, επικαλούνται περσινά στοιχεία ελέγχων του ‘Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας’, στους οποίους ελέγχθηκαν περίπου 110.000 μονάδες αίματος εκ των οποίων βρέθηκαν θετικές στον ιό του δυτικού Νείλου μόλις 5.
Παράλληλα, μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 14 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα δυο αποδείχθηκαν θανατηφόρα λόγω εγκεφαλίτιδας. Πριν λίγες μέρες διαγνώστηκαν άλλα 4 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 3 ήταν σοβαρά, καθώς ο ιός έπληξε το κεντρικό νευρικό σύστημα των ατόμων και χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα