Μήνυμα Μοσκοβισί: Τι λέει για Grexit, αξιολόγηση και ΔΝΤ

Ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ζητά από την Αθήνα να μην καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδια πριν επιτευχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου προανήγγειλαν ότι θα φέρουν στο Κοινοβούλιο

τα νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό πριν από τη συμφωνία.

Ψυχραιμία συνιστά ο Μοσκοβισί
«Η κυβέρνηση Τσίπρα απειλεί να νομοθετήσει δίχως να περιμένει την άποψη των δανειστών. Τι σκέφτεστε;», ρώτησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους όλες οι πλευρές. Η Κομισιόν θέλει να μεσολαβήσει. Πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο στόχος για να επιτευχθεί αυτό ως τα τέλη Απριλίου φαίνεται εφικτός, με λίγη καλή θέληση και δουλειά. Πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη του περσινού τραγικού σεναρίου και να μιλάμε για Grexit. Είμαι σίγουρος ότι θα τo κάνουμε», ήταν η απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτώμενος για το αν είναι εποικοδομητική η στάση του ΔΝΤ, που απαιτεί επιπλέον μεταρρυθμίσεις, ο Μοσκοβισί υποστήριξε:

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ. Είναι όρος της συμφωνίας του Αυγούστου. Αρνούμαι να σκεφτώ ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολιτικά παιχνίδια ή τακτικής. Οι Θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν επί μίας αντικειμενικής βάσης».

Για τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών Θεσμών, είπε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει προσέγγιση μόλις έχουν στη διάθεσή τους τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα. «Έχουμε κοινό στόχο την ελάφρυνση χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ο κ.Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά τον φόρο εισοδήματος, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. «Όμως, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι στην Ουάσιγκτον θα συζητηθεί τόσο το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και το θέμα του ελληνικού χρέους. «Τα δύο ζητήματα συνδέονται. Όσες περισσότερες μεταρρυθμίσεις και πιο σκληρές γίνονται, τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη ελάφρυνσης χρέους».

Το ερώτημα, συνέχισε ο Μοσκοβισί, είναι αν «μπορούμε και πρέπει» να επιβάλουμε στην Ελλάδα σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, όπως οι μειώσεις των συντάξεων. «Η αίσθηση της Κομισιόν είναι ότι φτάνεις σε ένα σημείο οικονομικής βιωσιμότητας- δεν απέχουμε από αυτό- αλλά επίσης να σεβαστείς ένα συγκεκριμένο επίπεδο κοινωνικής βιωσιμότητας. Δεν θα απαιτήσουμε επιπλέον μέτρα, που θα υπονομεύσουν την οικονομική και κοινωνική δομή της Ελλάδας, πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα