Μετρούν ώρες για την ανακοίνωση της κυβέρνησης

Μία ανάσα πριν την ανακοίνωση της στελέχωσης της κυβέρνησης βρίσκεται η Γερμανία που θα συμβεί το πιθανότερο το βράδυ του Σαββάτου ή το αργότερο την Κυριακή εφόσον προηγηθεί η σημερινή δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της εσωκομματικής ψηφοφορίας των περίπου 474.000 μελών των Σοσιαλδημοκρατών για συμμετοχή ή μη στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας στις 19:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) από τον πρόεδρο του SPD,

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για συμμετοχή ή μη σε κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Όλες οι έως τώρα πληροφορίες και δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών θα εγκρίνουν τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας, αφότου οι Χριστιανοδημοκράτες της «σιδηράς καγκελάρίου» αποδέχτηκαν το κύριο αίτημα του SPD για θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου ωρομισθίου ύψους 8,5 ευρώ σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Το «ναι» από τους Σοσιαλδημοκράτες θα ανοίξει το δρόμο για την ανακοίνωση της στελέχωσης της νέας κυβέρνησης, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει έως το βράδυ του Σαββάτου ή, εναλλακτικά, εντός της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Παραδοσιακά, ο μικρός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία αναλαμβάνει είτε το ΥΠΟΙΚ, είτε το υπουργείο Εξωτερικών, είτε και τα δύο, όπως συνέβη στην περίπτωση του προηγούμενου «μεγάλου συνασπισμού», το 2005 - 2009, κατά την πρώτη θητεία της κ. Μέρκελ στην καγκελαρία.

Χρέη αντικαγκελαρίου αναμένεται να αναλάβει ο κ. Γκάμπριελ, ενώ ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ του SPD αναμένεται να λάβει εκ νέου το χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών, που κατείχε και την περίοδο 2005 - 2009.

Παρά ταύτα, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο ίδιος ο επικεφαλής του SPD, η συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι μία «ένωση από έρωτα» αλλά «μία συμμαχία νηφάλιας λογικής».

«Η απόρριψη της συμφωνίας συνεργασίας θα δημιουργούσε μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες για εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία», έχει προειδοποιήσει ο κ. Γκάμπριελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα