Μετά τη στάση πληρωμών, και στάση... διακυβέρνησης

Στον απόηχο της δημόσιας συζήτησης για τον κίνδυνο γενικής στάσης πληρωμών σε περίπτωση πτώχευσης, η κυβέρνηση διά των μελών της προκαλεί σοκ μέσω της –επίσης- δημόσιας παραδοχής ότι, ενόψει των όποιων δημοσιονομικών αποφάσεων και εν μέσω της διάχυτης αβεβαιότητας, το ελληνικό κράτος ουσιαστικά έχει περιέλθει σε κατάσταση «στάσης διακυβέρνησης».

Μείζονα αλλά και θέματα καθημερινότητας τελούν, στην καλύτερη περίπτωση, υπό «διαχειριστικό έλεγχο» και οι απαραίτητες για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων νομοθετικές πρωτοβουλίες παραπέμπονται

για το άγνωστο μέλλον. Τα κυβερνητικά στελέχη επισήμως, βέβαια, επιχειρούν φραστικά να διαβεβαιώσουν ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες θ’ αναληφθούν «το αμέσως προσεχές διάστημα». Ωστόσο, χρονοδιαγράμματα σαφώς προσδιορισμένα δεν υπάρχουν.

Ενδεικτικά παραδείγματα για την τελματώδη και αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εν αναμονή της... εκταμίευσης της επόμενης δόσης, έδωσαν στη Βουλή κορυφαίοι υπουργοί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι ο τομέας ευθύνης του, στο κεφάλαιο «Επενδύσεις» προετοιμάζεται απλά για τη στιγμή που η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο: «Ξεκινήσαμε αργά και προσπαθούμε να επιταχύνουμε προς το τέλος της περιόδου. Στο μέτωπο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ στείλαμε τις προτάσεις μας στις Βρυξέλλες. Στο μέτωπο της απλοποίησης υπάρχει ομάδα εργασίας και ειδικός συντονιστής έτσι ώστε να «κοπούν» η γραφειοκρατία και οι περιττές υπογραφές μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στο μέτωπο των 181 έργων προτεραιότητας προσπαθούμε έτσι ώστε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, μετρήσιμο έργο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ως προς την πορεία της χώρας, πιστεύετε εσείς ότι μπορούμε να προχωρήσουμε εκτός αυτού του πλαισίου; Όπως δεν μπορεί κάποιος να πάει να κόψει ξύλα σε ένα δάσος που φλέγεται, έτσι και κανένας δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις σε μία χώρα για την οποία υπάρχει αυτή η εικόνα. Προχωρούμε με βάση προγραμματισμό, για να είμαστε έτοιμοι την κρίσιμη ώρα».

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης περιγράφει το «τώρα» και τα «θα» στα μέτωπα της καταπολέμησης της λαθρεμπορίας καυσίμων: «Θα ήθελα να ξεκινήσω από το σύστημα εισροών-εκροών, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας. Θα σας πω ότι βρήκα μία επιτροπή, η οποία συνέτασσε το πόρισμα και δεν είχε ολοκληρώσει την εργασία της. Με δική μου πρωτοβουλία και με πίεση –θα έλεγα- στους υπηρεσιακούς παράγοντες ολοκλήρωσα το πόρισμα και αυτήν τη στιγμή επεξεργάζεται από τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσουμε στις υπουργικές αποφάσεις και να τελειώνουμε με το ζήτημα.

Το συμπέρασμα είναι ότι με τα τεχνικά μέσα που θα εφαρμοστούν μέσω των υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν σύντομα, αλλά και με τους εντατικούς ελέγχους από τις φορολογικές αρχές –τελωνεία, ΣΔΟΕ κ.λπ.- αισιοδοξούμε ότι για πρώτη φορά θα έχουμε αποτελέσματα στον τομέα της λαθρεμπορίας καυσίμων»

Keywords
Τυχαία Θέματα