Μετά τη μομφή, νέα πολιτική κρίση για την κυβέρνηση της Πορτογαλίας

Ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας κρίνει αντισυνταγματικά τα τέσσερα από τα εννέα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση Κοέλιο στο πλαίσιο του μνημονίου, προκαλώντας κυβερνητική κρίση δύο μέρες μόλις μετά την «πολιτική αντοχή» που έδειξε όταν το Κοινοβούλιο απέρριψε την πρότασή μομφής κατά της κυβέρνησής του που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός καλεί απόψε τα μέλη της κυβέρνησης σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο διαψεύδοντας ωστόσο φήμες

για σχετική παραίτηση…

Ο πρωθυπουργός έχει παράλληλα όμως να ξεπεράσει αυτή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά και την παραίτηση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Μιγκέλ Ρέλβας, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έρευνα υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας που καταλήγει στο συμπέρασμα πως το πανεπιστημιακό του δίπλωμα πρέπει να ακυρωθεί.

Σχετικά με την απόφαση για την αντισυνταγματικότητα των τεσσάρων από τα εννέα μέτρα λιτότητας που στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην αρχή της ισότητας αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στο σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθείται στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψε η Λισαβόνα πριν από δύο χρόνια ώστε να λάβει οικονομική βοήθεια 78 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο θα στερήσουν από την κυβέρνηση της Λισαβόνας έσοδα ύψους 900 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που το συνολικό πακέτο των μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί για το 2013 αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Πάντως, παρότι η κυβέρνηση στη Λισαβόνα παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα προσαρμογής, αντιπολίτευση και συνδικαλιστικές οργανώσεις μιλούν για απώλεια νομιμοποίησης. «Πιστεύουμε ότι μετά τη σημαντική απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων απ' το δικαστήριο, η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να παρουσιάσει εναλλακτικά μέτρα που πλήττουν τους ίδιους ανθρώπους. Η κυβέρνηση δεν έχει στο εξής την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνάει», δήλωσε ο Αρμένιο Κάρλος, ΓΓ του συνδικάτου CGTP.

Keywords
Τυχαία Θέματα