Μειώσεις μισθών και επιδομάτων, απελευθέρωση των απολύσεων, ζητούν οι δανειστές

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με έγγραφο 21 σελίδων που έρχεται σήμερα στην δημοσιότητα, οι δανειστές ζητούν σαρωτικές αλλαγές σε μισθούς και εργασιακά στο ζήτημα των απολύσεων και στις απεργίες.

Στο στόχαστρο ο 13ος και ο 14ος μισθός

Καταρχήν βασικό ζήτημα αποτελεί το ύψος του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τους δανειστές αυτός παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες. Βασική επιδίωξη λοιπόν, είναι να καταργηθούν επιδόματα

και τριετίες και να παραμείνει μόνο ο βασικός μισθός που το ύψος του τώρα, είναι στα 586 ευρώ.

Παράλληλα ο καθορισμός του κατώτατου μισθού οι δανειστές ζητούν να γίνεται από το κράτος χωρίς την διαμεσολάβηση διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των οποίων ο ρόλος θα είναι συμβουλευτικός και όχι αποφασιστικός. Με αυτή την έννοια η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του κατώτατου μισθού, είτε κόβοντας επιδόματα είτε καταργώντας τον 13ο και 14ο μισθό.

Επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, αύξηση του ορίου απολύσεων

Ταυτόχρονα προωθείται η θεσμοθέτηση επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να δρομολογούν διαφορετικά επίπεδα μισθών ώστε να αντιμετωπίσουν την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Επιπρόσθετα με αυτό το τρόπο θα είναι πιο εύκολο να αποκαλυφθεί η αδήλωτη εργασία και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή όπως εκτιμούν οι δανειστές. Αν περάσουν οι επιδιώξεις και εφαρμοσθούν τα αιτήματα των δανειστών, τότε πρόκειται για την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Επιπλέον σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο προωθείται η αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% που ισχύει σήμερα στο 10% και για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 άτομα και επάνω ενώ τώρα το όριο του 10% ισχύει για επιχειρήσεις 150 ατόμων και άνω.

Κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου, θεσμοθέτηση της εργοδοτικής ανταπεργίας

Σε ευθυγράμμιση με τις υπόλοιπες προτεινόμενες αλλαγές προτείνεται η πλήρης κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου, που μεταφράζεται σε κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών, σε άρση της ασυλίας απόλυσης για τους συνδικαλιστές, όπως και στην αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων που απαιτείται για να αποφασιστεί η πραγματοποίηση απεργίας.

Παράλληλα προωθείται η νομοθέτηση της εργοδοτικής ανταπεργίας, είτε στην αμυντική της μορφή με την επιχείρηση να έχει την δυνατότητα να προστατεύει την υλικοτεχνική υποδομή της , είτε στην επιθετική της μορφή – κατά την πραγματοποίηση καταχρηστικών απεργιών- όπου η επιχείρηση θα έχει την δυνατότητα να αναστείλει το σύνολο των δραστηριοτήτων της.

Το άρθρο Μειώσεις μισθών και επιδομάτων, απελευθέρωση των απολύσεων, ζητούν οι δανειστές εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα