Μεγάλη Τετάρτη για Κύπελλο!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

από τον Αντώνη Γεωργακόπουλο

Ο θεσμός των εκπλήξεων μπαίνει για 76η φορά στην τελική του ευθεία. Τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος φέτος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι 4 μεγαλύτερες ομάδες της χώρας θα παλέψουν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Στις 12 και 13 Απριλίου θα μάθουμε για ποια ομάδα η εβδομάδα εκείνη θα χαρακτηριστεί ως «των παθών», μιας και τα πρώτα παιχνίδια μιας νοκ άουτ φάσης είναι πάντα μείζονος σημασίας. Και οι 4 ομάδες έχουν γράψει την δική τους

ιστορία στον θεσμό του κυπέλλου, έχοντας προσθέσει το τρόπαιο στη συλλογή τους, αλλά και έχοντας συμμετάσχει σε πολλούς τελικούς.

Ολυμπιακός

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι οι πολυνίκεις του θεσμού, αφού έχουν κατακτήσει τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδος 27 φορές, ενώ κατάφεραν να φτάσουν και σε 13 τελικούς. Άρα, έχουν πρωταγωνιστήσει σε 40 διοργανώσεις κυπέλλου από τις 75 που έχουν διεξαχθεί, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Στη μνήμη των φιλάθλων του Ολυμπιακού, βέβαια, έχει μείνει χαραγμένος ο τελικός του 2009 απέναντι στην ΑΕΚ, εκεί όπου οι «Πειραιώτες» κατέκτησαν το τρόπαιο στα πέναλτι με σκορ 15-14 ύστερα από ματς «θρίλερ», τόσο στην κανονική διάρκεια, όσο και στην παράταση. Κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για το Κύπελλο Ελλάδος είναι ο Γιώργος Σιδέρης ο οποίος έχει πετύχει 73 γκολ, 60 εκ των οποίων με τον Ολυμπιακό, ενώ τα υπόλοιπα 13 με τον Ατρόμητο Πειραιώς.

Παναθηναϊκός

Οι «πράσινοι» θέλουν να επιστρέψουν στους τίτλους μετά από 3 χρόνια. Τότε, είχαν κατακτήσει το κύπελλο με εμφατικό τρόπο, «σκορπίζοντας» τον ΠΑΟΚ με σκορ 4-1. Συνολικά, έχουν κατακτήσει το τρόπαιο 18 φορές, ενώ τις υπόλοιπες 11 φορές κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό, αλλά όχι και να σηκώσουν το τρόπαιο. Φέτος είναι ευκαιρία για αυτούς, μιας και είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ελλάδα και κερδίζουν με σχετική άνεση το ένα ντέρμπι μετά το άλλο, δείχνοντας ικανοί για μεγάλα πράγματα. Πρώτοι σκόρερ για τον Παναθηναϊκό είναι οι Δημήτρης Σαραβάκος και Κριστόφ Βαζέχα, που έχουν πετύχει από 50 γκολ ο καθένας.

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είναι η τελευταία ομάδα χρονικά που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος. Στη λίστα των ομάδων με τις περισσότερες κατακτήσεις βρίσκεται στην 3η θέση έχοντας 3 κύπελλα λιγότερα από τον Παναθηναϊκό και έχει φτάσει σε τελικό 7 φορές. Σημαντική στιγμή για τους «κιτρινόμαυρους» η περσινή κατάκτηση, αφού κατάφεραν να «λυγίσουν» τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, και μάλιστα ύστερα από την επάνοδό τους στην Σούπερ Λιγκ. Πρώτο «κανόνι» για την «Ένωση» στο Κύπελλο ο Μίμης Παπαϊωάννου με 55 τέρματα.

ΠΑΟΚ

Οι «Θεσσαλονικείς» έχουν κατακτήσει το τρόπαιο τις λιγότερες φορές από όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές, ενώ η τελευταία τους επιτυχία ήρθε το 2003. Στην τροπαιοθήκη τους έχουν 4 Κύπελλα Ελλάδος. Παρόλα αυτά, έχουν βρεθεί σε τελικό άλλες 13 φορές (όσες και ο Ολυμπιακός), με τον τελευταίο χρονικά να είναι το 2014 απέναντι στον Παναθηναϊκό. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο ΠΑΟΚ έχει τον τρόπο και την ποιότητα να φτάνει στον τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης, αλλά του λείπει το κάτι παραπάνω το οποίο θα του δίνει τους τίτλους.

Το άρθρο Μεγάλη Τετάρτη για Κύπελλο! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα