Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Με μια τεραστίου μεγέθους παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, η Ρωσία γιόρτασε σήμερα τα 70 χρόνια από την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη της επί της Γερμανίας του Χίτλερ.

Στην μεγαλειώδη αυτή παρέλαση έλαβαν μέρος 16.000 στρατιώτες και εκατοντάδες μηχανοκίνητα τμήματα ρωσικού στρατού, που αποτέλεσε και μια επίδειξη δύναμης, τίμησαν με την παρουσία τους 20 περίπου ηγέτες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει παρουσία από τη Δύση, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Την ελληνική

κυβέρνηση εκπροσώπησε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ μεταξύ των ξένων ηγετών ήταν και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στη νίκη επί των ναζί. «Ευχαριστώ τους λαούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στη νίκη. Ευχαριστώ τις διάφορες αντιφασιστικές χώρες που πήραν μέρος στις μάχες εναντίον των ναζί από τις τάξεις της αντίστασης και την παρανομία» ήταν τα λόγια του κ. Πούτιν και αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτός ο οποίος, έπειτα από μια καταστροφική επίθεση εναντίον του Βερολίνου, έβαλε την τέλος στον πόλεμο εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας» πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας πως «η Σοβιετική Ένωση συμμετείχε στις πιο αιματηρές μάχες».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρωσικός στρατός παρουσίασε και ένα αντίγραφο της σοβιετικής σημαίας που υψώθηκε τον Μάιο του 1945 στο Βερολίνο και στη συνέχεια ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε τους στρατιώτες που έλαβαν μέρος στην παρέλαση.

Εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, για την οποία αυτή η ημέρα αποτελεί Εθνική επέτειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα