Μεγάλη πορεία στην 41η επέτειο του Πολυτεχνείου (φωτογραφίες)

Περίπου 25.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην πορεία και στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, υπό πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα ασφαλείας.

Της πορείας ηγείται, όπως κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης, την οποία μεταφέρουν μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Η κεφαλή της πορείας έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία λίγο πριν από τις 5 μ.μ. Οι φοιτητές

έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τη σημαία και στη συνέχεια προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην πρεσβεία, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους το επέτρεψαν.

«Κλειστό» όλο το κέντρο- Προληπτικές προσαγωγές

Κλειστοί είναι οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι, καθώς η πλατεία Συντάγματος είναι αποκλεισμένη περιμετρικά από κλούβες της Αστυνομίας. Επίσης, κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι.

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από το λοκάουτ που αποφάσισαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κέντρου της Αθήνας, καθώς και της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων των φοιτητών την Πέμπτη. Είναι χαρακτηριστικό, πως ανακλήθηκαν άδειες αστυνομικών, καθώς βρίσκονται σε επιφυλακή πάνω από 7.000 αστυνομικοί, ενώ έχουν ήδη γίνει 20 προληπτικές προσαγωγές.

Εξάλλου, από τα ξημερώματα της Πέμπτης σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται η Νομική Σχολή και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπως και άλλα ΑΕΙ, καθώς και η πρεσβεία των ΗΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών, η Βουλή κ.α.

Ξεχωριστή πορεία του ΠΑΜΕ

«Η σημερινή επέτειος του Πολυτεχνείου μας καλεί σε ακόμα μεγαλύτερη ετοιμότητα, επαγρύπνηση, κινητοποίηση και αγώνα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και των επικείμενων εξελίξεων στην περιοχή μας, γενικότερα σε όλη την Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετείχε στην ξεχωριστή πορεία του ΠΑΜΕ προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Επανέλαβε πως «ο λαός δεν πρέπει να προσδοκά τίποτα από τις κυβερνήσεις, από την τάξη που έχει την εξουσία», καθώς «λαϊκή κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, δεν διασφαλίζονται με τη συμμετοχή σε επιθετικούς οργανισμούς, σε συμμαχίες, όπως είναι η ΕΕ, όπως είναι το ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΚΕ, «41 χρόνια τώρα, το μήνυμα είναι αυτό: Ενότητα, λαϊκή συμμαχία, εργατική – λαϊκή πάλη ενάντια στην τάξη που έχει την εξουσία, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στους αντιλαϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς τους στην περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα