«Παροπλισμένοι» λόγω κρίσης οι διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ.

Αν η ομάδα των κακοποιών, που κρύβονται πίσω από την αρπαγή της 27χρονης Βαρβάρας, στην Κυψέλη, δέχθηκε τελικά να ρίξει τις αρχικές της απαιτήσεις από τα 10 εκατομμύρια ευρώ στα 82.500, οφείλεται, σε ένα σημαντικό μέρος, στους διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ρόλος των εκπαιδευμένων στο F.B.I και στην Scotland Yard αστυνομικών έχει χαρακτηριστεί ως καταλυτικός και σε άλλες υποθέσεις με αίσιο

τέλος.

Κι όμως αποκαλύπτεται σήμερα ότι και αυτή η ομάδα είναι σχεδόν…παροπλισμένη, γιατί την χτύπησε η οικονομική κρίση! Για περισσότερα από 4 χρόνια, οι αστυνομικοί, που αποτελούν την Ομάδα Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχουν κάνει εκπαιδευτική συντήρηση-ανανέωση γνώσεων, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Κάποιοι από αυτούς ανέλαβαν να χειριστούν κρίσιμες υποθέσεις απαγωγών, όπως αυτή της 27χρονης Βαρβάρας, και να καθοδηγήσουν τον πατέρα της στις συνομιλίες του με τους απαγωγείς. Είναι αυτοί, που πάντα στέκονται δίπλα στους συγγενείς των ομήρων και ανάλογα με αυτά, που πληροφορούνται και ακούνε, σχηματίζουν το προφίλ των δραστών και συντελούν στην απελευθέρωση των θυμάτων, όσο πιο ανώδυνα κατά το δυνατόν.

Τα μέλη της ομάδας αυτής της ΕΛ.ΑΣ, είναι ή «ήταν», εξαιρετικά εκπαιδευμένα και έχουν συμμετάσχει αποτελεσματικά σχεδόν σε όλες τις απαγωγές, που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Το πρόβλημα για την κατάρτισή τους εστιάζεται στο γεγονός ότι το «modus operandi» των απαγωγέων, εξελίσσεται διεθνώς και αυτό απαιτεί την μετεκπαίδευση των αστυνομικών της Ομάδας, η οποία δεν πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, λόγω οικονομικής κρίσης… Η τελευταία εκπαίδευση, που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν επιτυχής και είχε την ονομασία «Νικίας».

Ένα άλλο «αγκάθι», είναι αριθμητική αποδυνάμωση της Υπηρεσίας και πάλι για οικονομικούς λόγους αφού δεν υπάρχουν χρήματα για τα ταξίδια και τις εκπαιδεύσεις τους.

Στην Αττική, υπηρετούν σύμφωνα με πληροφορίες, 20 ειδικοί διαπραγματευτές, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται τουλάχιστον 30 άνδρες, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα υπηρετούν 80 άτομα, συμμετέχοντας σε σοβαρά περιστατικά ομηριών.

Η Ομάδα Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων ιδρύθηκε το 2003 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και την εκπαίδευση των πρώτων αξιωματικών που την επάνδρωσαν ανέλαβε η Μεγάλη Βρετανία και οι εκπαιδευτές της Scotland Yard!

Keywords
Τυχαία Θέματα