Μεγάλες αλλαγές για τη ζωή των φοιτητών φέρνει το υπ. παιδείας

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους,  να κατατεθεί στην Βουλή ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, που θα δρα συμπληρωματικά στο νομοσχέδιο του Ιδρύματος Νεολαίας που κατατέθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και θα προβλέπει τη διακοπή των δωρεάν βιβλίων για όσους βρίσκονται στο δεύτερο πτυχίο και για όσους δίνουν ένα μάθημα για δεύτερη φορά και κυρίως  τη δυνατότητα 

μεταγραφής σε Πανεπιστήμιο που έχουν εισαχθεί τη δεύτερη φορά που ξαναέδωσαν κρατώντας και αναγνωρίζοντας  τα μαθήματα του πρώτου έτους που κατάφεραν να πέρασουν. Μόνη  προϋπόθεση να υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων ή των ΤΕΙ.

Προβλέπεται ότι πάνω από 40.000 πρωτοετείς φοιτητές θα καταθέσουν αιτήσεις για μετεγγραφή μετά την αλλαγή των κριτηρίων. Ωστόσο, το ποσοστό που θα μετακινηθεί θα αγγίζει το 10- 15% των σπουδαστών ανά τμήμα. Περίπου στους 5.000 φοιτητές υπολογίζονται όσοι θα μετεγγραφούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μετεγγραφές, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, θα είναι πρωτίστως κοινωνικά και στην συνέχεια οικονομικά.

Από την ρύθμιση ευνοούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και γενικώς οι οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

Όσον αφορά το οικονομικό, το κατά κεφαλήν εισόδημα ανά οικογένεια δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 7.125 ευρώ, δηλαδή συνολικά τις 28.500 ευρώ ανά οικογένεια.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα