Με τον προϋπολογισμό έρχονται φόροι 1,258 δισ.

Επιπλέον φόρους 1,258 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τη φετινή χρονιά είναι το «δωράκι» που έρχεται μαζί με τον προϋπολογισμό του 2014, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν από τα ψηφισμένα μέτρα για την κατάργηση του αφορολόγητου, πλήθους φοροαπαλλαγών και τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο πήχης των φορολογικών εσόδων ανεβαίνει κατά 2,8% με τον προϋπολογισμό, στα 45,661 δισ. ευρώ έναντι 44,403 δισ. φέτος. Να τονιστεί ότι νέοι φόροι

δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό πέραν των όσων έχουν ήδη ψηφιστεί και ενεργοποιούνται στις αρχές του 2014 με εξαίρεση το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων.

Πρόσθετα βάρη υπάρχουν όμως, και πέφτουν στις πλάτες των εισοδημάτων (αύξηση φόρων 1,333 δισ. ευρώ) και των ακινήτων (αύξηση φόρων 1,153 δισ. ευρώ) ενώ μειωμένες εμφανίζονται οι εισπράξεις έμμεσων φόρων.

Προϋπολογισμός «εκτάκτων συνθηκών»

Κατατέθηκε την Πέμπτη (21/11) το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος 812 εκατ. ευρώ, αντί των 344 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο.

Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ για το 2013 και 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 που ως ποσοστά αντιστοιχούν σε 0,4% και 1,6% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% εφέτος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής που τον παρέλαβε σημείωσε ότι οι τέσσερις συνεδριάσεις στην επιτροπή οικονομικών συνεδριάσεων θα ξεκινήσουν στις 25 Νοεμβρίου και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 3 ή 4 Δεκεμβρίου προκειμένου να ψηφιστεί το Σάββατο 7 ή την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η ύφεση φέτος είναι στο 4% έναντι πρόβλεψης για 4,5%.

Πάντως, επειδή οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας είναι εν εξελίξει, στις 250 σελίδες του κειμένου δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο ύψος και το περιεχόμενο των μέτρων του 2014, για τον προφανή λόγο ότι δεν έχει συμφωνήσει ακόμα σε αυτά η Τρόικα και, άρα, ίσως χρειαστεί να αλλάξουν όλα ξανά, όταν επιστρέψουν οι ελεγκτές στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου καθησύχαζε ότι ούτε ο προϋπολογισμός, ούτε η Τρόικα κάνουν λόγο για μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις φόρων. «Η Τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα αλλά μετά και τη τελευταία συνάντηση φάνηκε πως το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πλέον το βασικό πρόβλημα. Πάμε καλύτερα, δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα διαρθρωτικά και όχι στα δημοσιονομικά μέτρα. Συζητάμε για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων όπως τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής» ανέφερε, αποκλείοντας κάθε σκέψη για νέα μέτρα που θίγουν το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την παράδοση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα