Με επιτυχία δοκιμάστηκαν εργαστηριακοί νεφροί σε πειραματόζωα

Κοντά στη δημιουργία νεφρών που θα αντικαθιστούν πλήρως και επαρκώς τους νεφρούς που δεν λειτουργούν για διάφορους λόγους, βρίσκονται οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, επιστήμονες από την Ιαπωνία έκαναν ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή στην έρευνά που πραγματοποιούν στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν σε πειραματόζωα (χοίρους και αρουραίους) νεφρούς εργαστηρίου και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε καθώς οι νεφροί είχαν την ίδια λειτουργία με τους φυσιολογικούς, ενώ πέρασαν και το «τεστ ούρησης».

Θα

πρέπει να σημειωθεί ότι σε ανάλογα πειράματα που είχαν γίνει στο παρελθόν οι εργαστηριακοί νεφροί δεν είχαν λειτουργήσει, καθώς φούσκωναν αφύσικα υπό την πίεση των ούρων. Οι ερευνητές επικέντρωσαν την δουλειά της έρευνάς τους σε αυτό το σημείο και κατάφεραν να βρουν τη λύση, αναπτύσσοντας έναν ουρητήρα (σωλήνα αποχέτευσης) καθώς και μια ουροδόχο κύστη στην οποία καταλήγουν τα ούρα. Το αποτέλεσμα ήταν όταν το σύστημα αυτό συνδέθηκε στη φυσιολογική ουροδόχο κύστη των πειραματόζωων να λειτουργήσει κανονικά.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, τα ούρα περνούσαν από τους μεταμοσχευμένους εργαστηριακούς νεφρούς και, μέσω του εργαστηριακού ουρητήρα, έφθαναν στην μεταμοσχευμένη εργαστηριακή ουροδόχο κύστη και από εκεί στην κανονική ουροδόχο κύστη του ζώου. Μετά από οκτώ εβδομάδες από την τοποθέτησή του το ουροποιητικό σύστημα δούλευε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Οι επιστήμονες, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, όπως ανέφερε το BBC και δήλωσαν ότι οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δεν μπορούν να γίνουν πριν από την παρέλευση μερικών χρόνων, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι θα επιτευχθεί η δημιουργία των εργαστηριακών νεφρών οι οποίοι θα αντικαθιστούν τους κανονικούς χωρίς μόσχευμα από δότη.

Keywords
Τυχαία Θέματα