Πρωθυπουργός και… πάλι ο Αλέξης Τσίπρας-Σχηματίζεται η κυβέρνηση

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγα λεπτά μετά τις 18.00 και ορκίστηκε στις 20.00, ενώ μέχρι το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται να έχει σχηματιστεί η κυβέρνησή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος

στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο οποίος δήλωσε, πως θα στηρίξει μια κυβέρνηση. «Φρονώ ότι υπάρχει η υπάρχει η δεδηλωμένη για σχηματισμό κυβέρνησης», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «διεξήχθη μια εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού, με τον ελληνικό λαό να βγάζει τα συμπεράσματά του και να λαμβάνει τις αποφάσεις του».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Τσίπρα και επισήμανε πως «η ποιότητα της δημοκρατίας όχι μόνο δεν θίγεται, αλλά βελτιώνεται, παρά την κρίση». «Με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, όπως επισήμως μου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, και σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, νομίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την οποία και σας παρέχω. Σας προτείνω να ορκιστείτε στις 20.00 και η κυβέρνηση όταν εσείς αποφασίσετε», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Παυλόπουλος.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι «μέχρι την Τετάρτη το πρωί πρέπει να έχει ορκιστεί η κυβέρνηση, για να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής την ίδια ημέρα, εκπροσωπώντας και τον Κύπριο Πρόεδρο».

Ποιοί ακούγονται για υπουργοί

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ευ. Τσακαλώτος φέρεται ως επικρατέστερος για το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια στην πολιτική του κρισιμότερου υπουργείου.

Για το υπουργείο Οικονομικών έχουν πέσει στο τραπέζι της διαβούλευσης τα ονόματα του Γ. Χουλιαράκη ακόμα και το όνομα του Ν. Χριστοδουλάκη. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι θα προκρίνει την λύση του Ευ. Τσακαλώτου ο οποίος θα πλαισιωθεί από τους αν. Υπουργούς Δ. Μάρδα και Τ. Αλεξιάδη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε η δημιουργία ενός υπερυπουργείου, κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας, που θα ασχοληθεί με την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική απόφαση.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ακουστεί τα ονόματα του Γ. Χουλιαράκη και του Νίκου Χριστοδουλάκη.

Για την θέση του Προέδρου της Βουλής συζητείται το όνομα του Ν. Βούτση αλλά και του Γ. Δραγασάκη με επικρατέστερο τον Ν. Βούτση. Στην περίπτωση που ο Νίκος Βούτσης μετακινηθεί στην Βουλή, για την θέση του υπουργού Εσωτερικών προορίζεται ο Γ. Σακελλαρίδης ή ο Π. Σκουρλέτης εάν αποφασίσει να μετακινηθεί από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, και ο Δ. Βίτσας.

Στα υπουργεία που υπηρετούσαν αναμένεται να επιστρέψουν οι κ.κ.Π. Σκουρλέτης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Χρ. Σπίρτζης (αν. Υπουργός Μεταφορών) ο Γ. Κατρούγκαλος (υπουργός Εργασίας) οΓιώργος Σταθάκης (υπ. Ανάπτυξης), η Θ. Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου ως αναπληρώτριες υπουργοί., ο Χρ. Βερναρδάκης(αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης) Ν. Κοτζιάς (υπ. Εξωτερικών).

Για το υπουργείο Υγείας ακούγονται τα ονόματα του Π. Κουρουμπλή αλλά και του αν. Υπουργού Γ. Ξάνθου. Οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, Αλ. Φλαμπουράρης και Ν. Παππάς αναμένεται να επανέλθουν στις θέσεις των υπουργών επικρατείας με τις αρμοδιότητες που κατείχαν στο παρελθόν όπως και η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος.

Από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να συμμετέχουν στο νέο σχήμα ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι κ.κ. Τ. Κουίκ και Έλενα Κουντουρά καθώς και η κ. Μ. Κόλλια- Τσαρουχά.

Τέλος θεωρείται πιθανή η επιστροφή του Γ. Πανούση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η παραμονή του Π. Νικολούδη στο υπουργείο κατά της διαφθοράς όπως και του Π. Πολάκη ως υφυπουργού κατά της διαφθοράς στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για το κρίσιμο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός Γ. Μουζάλας ο οποίος είχε τοποθετηθεί με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να τοποθετηθεί ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κ. Δουζίνας ο οποίος εκλέχτηκε βουλευτής στην Α Πειραιά στην θέση του Αρ. Μπαλτά.

Ακούγεται επίσης και το όνομα του πανεπιστημιακού καθηγητή και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γαβρόγλου.

Πηγή: thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα