Μαλδίβες: Ελεύθερος κυκλοφορεί ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Νάσιντ

Ελεύθερος αφέθηκε χθες ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ, παρά το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, την ώρα που διπλωμάτες, ανάμεσά τους και ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθούν να εμποδίσουν ένα νέο ξέσπασμα βίας στα νησιά αυτά που θεωρούνται από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

Ο Μοχάμεντ Νασίντ μια ημέρα μετά την έκδοση από τη νέα κυβέρνηση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του, υποχρεώθηκε σε παραίτηση και τώρα «υποδύεται» τον ακτιβιστή προκαλώντας μάλιστα την αστυνομία να τον συλλάβει.

Ο ίδιος δήλωσε πως δε θα υπάρξει καμία δήλωση σχετικά με το ένταλμα σύλληψης του.

Τις δύο πλευρές προς διαπραγμάτευση και αποφυγή βίας κάλεσε ο αναπληρωτής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις Οσκαρ Φερνάντες Ταράνκο, στη συνάντηση του με το νέο πρόεδρο Μοχάμεντ Ουαχίντ Χουσεϊν Μανίκ κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του στις Μαλδίβες.

Ο Φερνάντες Ταράνκο συγκαταλέγεται στους πολλούς διπλωμάτες - μεταξύ των οποίων ορισμένοι από την Ινδία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ - οι οποίοι είτε βρίσκονται στο Μαλέ είτε πρόκειται να μεταβούν σύντομα εκεί. Αντιπροσωπεία της Κοινοπολιτείας επίσης συναντάται με όλα τα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοπολιτείας Ακμπαρ Καν, «ενημερώσαμε τον πρόεδρο ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η αστυνομία και ο στρατός ενεργούν με απολύτως συνταγματικό τρόπο για να πέσουν οι τόνοι».

Από την πλευρά του ο Νασίντ, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, αναφέρει ότι «αυτό που συνέβη στις Μαλδίβες μετά την πτώση του δικτάτορα Μαουμούν Άμπντουλ Γκαγιούμ, ο οποίος κυβέρνησε επί 30 χρόνια, θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για άλλα μουσουλμανικά έθνη που βρίσκονται στη διαδικασία δημοκρατικής μεταρρύθμισης».

«Ο δικτάτορας μπορεί να ανατραπεί μέσα σε μια ημέρα, αλλά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εξαλειφθούν τα απομεινάρια της δικτατορίας του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα