Η εφηβεία «εγκυμονεί» κινδύνους

-Οι μισές περίπου από τις περιπτώσεις εφηβικής εγκυμοσύνης καταλήγουν σε άμβλωση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Το γεγονός ότι τα Ελληνόπουλα δεν έχουν την απαραίτητη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς οι νέοι ξεκινούν πλέον τη σεξουαλική τους ζωή από τα 16 τους κιόλας χρόνια, χωρίς όμως την απαραίτητη ενημέρωση και πρόληψη. Μοναδική πηγή πληροφόρησης για τους έφηβους σχετικά με το σεξ είναι συνήθως το… πορνογραφικό υλικό, την ίδια στιγμή

που από το σχολείο απουσιάζουν παντελώς μαθήματα υγείας, πολλώ δε μάλλον σεξουαλικής υγείας και αγωγής.

Μέχρι τα…16 η πρώτη ερωτική επαφή

Τα στοιχεία της μελέτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων μαρτυρούν την «πικρή» αλήθεια. Μέχρι τα 16 έτη το 16% των εφήβων (1 προς 3 όσον αφορά στην αναλογία κοριτσιών-αγοριών) έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή, την ίδια στιγμή που το 20% είχε κάποια σεξουαλική εμπειρία, εκτός της διεισδυτικής επαφής, θεωρώντας μάλιστα εσφαλμένα ότι με τον τρόπο αυτό δεν εκθέτουν τον εαυτό τους σε κινδύνους.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως από τους έφηβους που χρησιμοποιούν προφυλακτικό μόνο το 30% κάνει σωστή χρήση, κινδυνεύοντας να «κολλήσουν» κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Παράλληλα, όσον αφορά στην εφηβική κύηση, εκτός από τα υψηλά ποσοστά αυτόματης αποβολής της τάξεως 9-14%, οι μισές περίπου από τις εφηβικές εγκυμοσύνες καταλήγουν σε άμβλωση, ενώ μόλις το 30-50% των εγκύων κοριτσιών γίνονται τελικά μητέρες.

Αντισύλληψη χωρίς…προφυλάξεις

«Η ανάγκη για ενημέρωση των εφήβων γύρω από το σεξ είναι μεγάλη και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει πρώτα απ’ όλα η οικογένεια και στη συνέχεια το σχολείο, το οποίο θα έπρεπε να παρέχει υπεύθυνη ενημέρωση», σημείωσε αρχικά η υπεύθυνη της ΜΕΥ του «Αγλαΐα Κυριακού» και Λέκτορας Εφηβικής Παιδιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα. Όπως μας επεσήμανε στη συνέχεια, «οι περισσότεροι έφηβοι χρησιμοποιούν αναξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, ενώ ταυτόχρονα δε γνωρίζουν πως τα αντισυλληπτικά χάπια δεν τους προστατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία μπορεί να απειλήσουν την υγεία, τη λειτουργικότητα και τη μελλοντική γονιμότητά τους.

Για αυτό θα πρέπει οι σεξουαλικά δραστήριοι έφηβοι να εκπαιδευτούν στη χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, καθώς και να υποβάλλονται συχνά στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις». Τέλος, αναφορικά με την εφηβική εγκυμοσύνη η κα Τσίτσικα σημείωσε πως «σε αυτές τις περιπτώσεις οι κοπέλες απευθύνονται σε γυναικολόγους φίλων τους, αποκρύπτοντας την αλήθεια από τους γονείς, ενώ οι συνέπειες στην οικογενειακή, σχολική και κοινωνική τους ζωή είναι συνήθως μεγάλες».

Ψυχολόγοι: «Ψυχραιμία και υποστήριξη στην έφηβη έγκυο»

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί όμως ψυχολογικά μια ανεπιθύμητη εφηβική εγκυμοσύνη; Σύμφωνα με την ψυχο

Keywords
Τυχαία Θέματα