Μακρά νύχτα

Με τα μόλις 160 «ναι» στον Σταύρο Δήμα, προφανώς και η νύχτα ήταν μακρά για τον Πρωθυπουργό μετά την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Αιφνιδιασμένος ή όχι, ο Αντώνης Σαμαράς σίγουρα είχε πολλά να αναλογιστεί για το σκηνικό που αρχίζει να διαμορφώνεται μετά το κατώτερο

των προσδοκιών του αποτέλεσμα. Αν και επί της ουσίας η μοναδική έκπληξη ήταν το «παρών» του Παναγιώτη Μελά, κατά τις ημέρες που είχαν προηγηθεί της ψηφοφορίας «αισιόδοξες» διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου μιλούσαν για μέχρι και 167 θετικές ψήφους.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, άνοιξε τον δρόμο για συζήτηση άλλων σεναρίων σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η προεδρική εκλογή. Το κυριότερο από αυτά είναι η συζητούμενη πρόταση, από ανεξάρτητους και άλλους βουλευτές, να καθοριστεί ημερομηνία εκλογών εντός του 2015, προκειμένου να εκλεγεί συναινετικά πρόεδρος της δημοκρατίας, με πιθανότατη αντικατάσταση της υποψηφιότητας Δήμα. Επισήμως ο Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται να προκρίνει μια τέτοια λύση, εμμένοντας στο δίλημμα «Εκλογή προέδρου ή εθνικές εκλογές». Αντίθετος φέρεται να είναι, επίσης, και σε μια «κυβέρνηση εθνικού σκοπού», λύση που προωθείται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και που ενέχει, ωστόσο, τον σοβαρό κίνδυνο παραγκωνισμού του ηγετικού του ρόλου.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για τις ψηφοφορίες στις 23 και τις 29 του μήνα βάζουν ταβάνι στις 175 με 177 ψήφους, γεγονός που επισημαίνει την ανάγκη ευρύτερων συμμαχιών ή προσωπικών αποστασιών από μεμονωμένους βουλευτές. Η περιπλοκότητα της όλης κατάστασης ευνοεί μάλλον τα απαισιόδοξα σενάρια. Φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε μακρά νύχτα πολιτικής αβεβαιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα