Λεοντίδες: Πλησιάζει η κορύφωση της βροχής των αστεριών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Λίγο μετά την φωτεινότερη πανσέληνο των τελευταίων 70 χρόνων, ένα ακόμα συγκλονιστικά υπέροχο φαινόμενο πραγματοποιείται στον ουρανό. Η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών, κορυφώνεται τα ξημερώματα της Παρασκευής, ωστόσο το θέαμα θα είναι ορατό μόνο στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι Λεοντίδες «παράγουν» γύρω στα 15 «πεφταστέρια» την ώρα και αυτό δεν κάνει τη βροχή ιδιαίτερα έντονο θέαμα. Παρόλα αυτά, κάθε 33 χρόνια περίπου μπορεί να προσφέρουν ένα απίστευτα εκπληκτικό φαινόμενο, με εκατοντάδες αστέρια να πέφτουν

ανά ώρα. Οι πιο εντυπωσιακές βροχές, σημειώθηκαν το 1996 και το 2001.

Η βροχή των Λεοντιδών, προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα και ουσιαστικά είναι τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Η επόμενη «συνάντηση» του κομήτη με τη Γη, είναι «προγραμματισμένη» για το 2031 και το 2064.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη, τα οποία συνήθως έχουν βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας σε ύψος 80 έως 130 χιλιομέτρων, αναφλέγονται λόγω της τριβής και ιονίζουν τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι φωτεινές σφαίρες μήκους δύο έως τριών μέτρων, τα γνωστά «πεφταστέρια».

Βέβαια, το φαινόμενο της Παρασκευής δεν θα είναι εύκολο να παρατηρηθεί, καθώς η φωτεινότερη πανσέληνος που προηγήθηκε, δεν αφήνει τον ουρανό να είναι όσο σκοτεινός πρέπει για να φανούν τα εντυπωσιακά «πεφταστέρια».

Το άρθρο Λεοντίδες: Πλησιάζει η κορύφωση της βροχής των αστεριών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα