Λεμόνια όσο 1 κιλό κρέας!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Είναι γεγονός! Είναι είδος πολυτελείας! Ποιά; Τα λεμόνια! Ναι! Η πτώση της παραγωγής τους θερινούς μήνες και έως και σήμερα οδήγησε σε αστρονομικές τιμές την τιμή των λεμονιών.

Τα λεμόνια Αργεντινής έφτασαν τα 3,30 ευρώ/κιλό, ενώ της Ισπανίας 3,10 ευρώ/κιλό! Ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος σε δηλώσεις του τονίζει ότι «η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με το 2004,

οπότε και «γκρεμίστηκε το μαγαζί» λόγω παγετού. Παρότι στη συνέχεια έγιναν κάποιες προσπάθειες, ώστε η καλλιέργεια είχε μπει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, η θετική της πορεία ανεκόπη και πάλι το 2008, λόγω παγετού.

Ενώ η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφθανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004, σήμερα στην καλή των περιπτώσεων ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους. Η εσωτερική αγορά απορροφά 40.000-50.000 τόνους. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 4,5 εκατ. λεμονιές σε 100.000 στρέμματα σε Πελοπόννησο, Χανιά, Άρτα και Χίο. Την ίδια ώρα εξάγουμε λεμόνια σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σκόπια, εξέλιξη που προκαλεί έλλειψη στην εσωτερική αγορά και έτσι εισάγουμε από Ισπανία, Τουρκία και Αργεντινή».

Τέλος, ο κ. Σωτηρόπουλος συμβουλεύει τους Έλληνες καταναλωτές, «όταν αγοράζουν λεμόνια εκτός εποχής να προτιμούν πάντα αυτά που πρασινίζουν, γιατί εκείνα που είναι κίτρινα αποκτούν το συγκεκριμένο χρώμα με τεχνητά μέσα. Νοέμβριο με Ιούνιο, τα λεμόνια είναι από μόνα τους κίτρινα, όλες τις άλλες εποχές, το πολυπόθητο αυτό χρώμα, που χαρακτηρίζει τα λεμόνια, δεν είναι φυσικό».

Το άρθρο Λεμόνια όσο 1 κιλό κρέας! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα