Λαφαζάνης: Στηρίζουμε τον ΤΑΡ- Αναμένουμε την απόφαση της Ε.Ε. για τον ΔΕΣΦΑ

«Είχαμε επιφυλάξεις για τους όρους διέλευσης του ΤΑΡ όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα», ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη του Αζερμπαιτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, ενώ για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τόνισε πως παρά την άρνηση

της κυβέρνηση για αυτή, θα περιμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Πάντα τονίζαμε ότι θέλουμε να περάσει από την Ελλάδα. Στηρίζουμε τον ΤΑΡ και τη διέλευσή του από την Ελλάδα, είναι προς όφελος της χώρας και της περιοχής καθώς βοηθά στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βελτιώσει τα οφέλη του ΤΑΡ για τη χώρα και βέβαια για το Αζερμπαιτζάν. Θα υπάρξει συζήτηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, σύμφωνα με τον οποίο «η ελληνική κυβέρνηση αποβλέπει στην ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς».

Σχετικά με το «επίμαχο» ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός σχολίασε ότι «η διαδικασία παρά την αντίθεσή μας έχει προχωρήσει και βρίσκεται σε τελικό στάδιο». «Έχουν εκφραστεί ερωτηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα εξετάζεται. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής για να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση», είπε ο πρέσβης, τονίζοντας ότι «θα συνεχιστεί η συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών». Ερωτηθείς σχετικά εάν η απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ επηρεάσει την πορεία υλοποίησης του ΤΑΡ, ο κ. Μουσταφάγιεφ απάντησε ότι «θα περιμένουμε την απόφαση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται, πως ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε το 2013, και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρία SOCAR του Αζερμπαιτζάν, με την συμφωνία για την πώληση του 66% των μετοχών να υπογράφεται τον Δεκέμβριο του 2013, έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ενστάσεων που εξέφρασε η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα