Κόμματα… διάττοντες αστέρες

-Η δεξαμενή των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε την πηγή, από την οποία δημιουργούνταν κατά καιρούς διάφορα πολιτικά μορφώματα.

-Για ποιο λόγο ο Αβέρωφ έλεγε ότι «όποιος φεύγει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος».

-Από το ΔΗΑΝΑ του Στεφανόπουλου στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και από το «Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα» του Τρίτση στην «Κοινωνική Συμφωνία» των Κατσέλη-Καστανίδη

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Οι τελευταίες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις έχουν επιφέρει, εκτός των άλλων,

και τον «κατακερματισμό» του πολιτικού συστήματος, κάτι που αποδεικνύεται ξεκάθαρα και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες προβλέπουν μέχρι και 9 κόμματα στη Βουλή! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νέα κόμματα δημιουργούνται με αντιμνημονιακή κυρίως σημαία, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου και την «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη. Οι εν λόγω βουλευτές διεγράφησαν από τα κόμματα, στα οποία μέχρι πρότινος ανήκαν, καθώς παρέκκλιναν της κομματικής γραμμής.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, καθώς ουκ ολίγες φορές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας οι διαφωνίες στελεχών και οι υπέρμετρες(;) φιλοδοξίες των πολιτικών προσώπων οδήγησαν στη δημιουργία πολιτικών κομμάτων. Κοινό σημείο των περισσότερων εξ αυτών είναι το γεγονός ότι σχηματιστήκαν εν μια νυκτί και πέρασαν σαν… διάττοντες αστέρες. Η «Αττική» σταχυολόγησε και σας παρουσιάζει όλες αυτές τις περιπτώσεις των κομμάτων, που πέρασαν και δεν… ακούμπησαν.

Η ΔΗΑΝΑ του Στεφανόπουλου

Τον Σεπτέμβριο του 1985 ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της Ν.Δ. Κωστής Στεφανόπουλος, μετά την ήττα του από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αποχωρεί από το κόμμα και ιδρύει τη «Δημοκρατική Ανανέωση» (ΔΗΑΝΑ). Στο νέο αυτό κόμμα προσχωρούν πολλά στελέχη της Ν.Δ. και παίρνει μέρος για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 1989, λαμβάνοντας ποσοστό 1,01% και κερδίζοντας μία έδρα για τον πρόεδρό του στην Α΄ Αθήνας. Ταυτόχρονα στις ευρωεκλογές, που διεξάγονταν την ίδια μέρα, παίρνει ποσοστό 1,36%, καταλαμβάνοντας μια έδρα για τον Δημήτρη Νιάνια. Στις εκλογές του 1990 λαμβάνει μικρότερο ποσοστό (0,67%) και εξασφαλίζει μια έδρα στην περιφέρεια Αττικής για τον Θεόδωρο Κατσίκη. Η Ν.Δ. δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και, έπειτα από συμφωνία Στεφανόπουλου-Μητσοτάκη, ο Θεόδωρος Κατσίκης στηρίζει την κυβέρνηση της Ν.Δ., για να προσχωρήσει στη συνέχεια σε αυτή, αφήνοντας τη ΔΗΑΝΑ χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Παρά το γεγονός ότι στις Ευρωεκλογές του 1994 διπλασιάζει τα ποσοστά της (2.79%), η ΔΗΑΝΑ αποτυγχάνει να μπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω αλλαγής του εκλογικού νόμου. Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Στεφανόπουλος διαλύει το κόμμα.

Η αποχώρηση του Τρίτση

Στις 19 Μαΐου του 1989 ο Αντώνης Τρίτσης, ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδρύει το «Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα» και με αυτό «κατεβαίνει» στις ευρωεκλογές του 1989, που πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέ

Keywords
Τυχαία Θέματα