“Κολλημένοι” στο διαδίκτυο… λόγω γονιδίου!

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας κατηγορήσει ότι είστε εθισμένοι στο διαδίκτυο και τη χρήση του, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε την ευθύνη… στα γονίδιά σας! Μελέτη του πανεπιστήμιου της Βόννης σε συνεργασία με το “Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας” του Manheim έδειξε ότι ο εθισμός στο ίντερνετ οφείλεται (και) σε βιολογικούς παράγοντες πέραν των ψυχολογικών.

Οι επιστήμονες πήραν συνέντευξη από 843 χρήστες του διαδικτύου, από τους οποίους οι 132 αποκάλυψαν “προβληματική” συμπεριφορά στον τρόπο,

με τον οποίο αντιμετώπιζαν την σχέση τους με το ίντερνετ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «όλες τους οι σκέψεις είχαν να κάνουν με το διαδίκτυο και αισθάνονταν πως θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία τους αν έπρεπε να ζήσουν χωρίς αυτό».

Οι ερευνητές συνέκριναν μετά τους χρήστες αυτούς με μια ομάδα αποτελούμενη από υγιής χρήστες και βρήκαν πως η πλειοψηφία όσων δήλωναν εθισμένοι στο διαδίκτυο παρουσίαζαν μια γενετική παραλλαγή, η οποία μάλιστα έχει αποδειχτεί στο παρελθόν πως συνδέεται με τον εθισμό στη νικοτίνη.

Η παραλλαγή αυτή, που σχετίζεται με το γονίδιο CHRNA4, η οποία επηρεάζει το νικοτινικό υποδοχέα ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο.

«Το εύρημα αυτό αποδεικνύει πως ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι στην φαντασία μας, ούτε και είναι καθαρά ψυχολογικό θέμα», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Christian Montag.

Keywords
Τυχαία Θέματα