GFI: «261 δισ. $ ‘μαύρου’ χρήματος ‘ξεπλύθηκαν’ στην Ελλάδα μεταξύ 2003 και 2011!

‘Εκροές και εισροές δισεκατομμυρίων δολλαρίων ‘μαύρου’ χρήματος’ διαπιστώνει ο πρόεδρος του αμερικανικού ινστιτούτου μελετών Global Financial Integrity, κος Ρέιμοντ Μπέικερ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό ‘Spiegel’.

Όπως -μεταξύ άλλων- είπε χαρακτηριστικά ο κος Ρ. Μπέικερ, «μόνο μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα

261 δισ. δολλάρια παρανόμου χρήματος που προέρχονταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή».

Ο κος Ρ. Μπέικερ εξήγησε στην συνέντευξή του το ότι ‘τα εν λόγω δισεκατομμύρια δολλάρια καταλήγουν σε φορολογικούς -ανά τον κόσμο- παραδείσους’, κάτι που αποτελεί τεράστια απώλεια για μία μικρή οικονομία, όπως είναι η οικονομίας της Ελλάδας.

Επίσης, το «Global Financial Integrity» έχει διαπιστώσει ότι εισέρρευσαν παρανόμως στην Ελλάδα 90 δισ. δολλάρια το 2010 και 109 δισ. δολλάρια το 2011 και αιτία για αυτό -σύμφωνα με τον πρόεδρο του ‘G.F.I.’, αιτία για αυτό είναι το ότι «σε περιόδους ύφεσης, οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις δανείζονται δυσκολότερα, κι αυτό γίνεται αιτία προσέλκυσης παρανόμου χρήματος, με το οποίο επιχειρείται να κλείσει αυτή η ‘τρύπα’. Έτσι, μία τέτοια κρίση, είναι ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα ‘μαύρου’ χρήματος, αγοράζοντας ακίνητα φθηνά και ελπίζοντας ότι αργότερα -σε 10 με 15 χρόνια- θα αξίζουν περισσότερο…».

Η πιο αλγεινή διαπίστωση δε του κου Ρ. Μπέικερ αφορά «στα αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος, αφού πριν από την κρίση, η Ελλάδα είχε -ήδη- τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία -από τα 25 κράτη που μελέτησε ο ΟΟΣΑ-, με μόνο το Μεξικό να ήταν σε χειρότερη θέση!».

Keywords
Τυχαία Θέματα