Κόκκινες γραμμές

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Toυ Γιάννη Ντσούνου

Ακόμη δεν προλάβαμε να ξεπεράσουμε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και των υπουργών στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, που «έκλεισε» πριν μερικές εβδομάδες, και εμφανίστηκαν καινούργιες. Αφορμή αυτήν την φορά ο Σεπτέμβριος και οι πληροφορίες για τις απαιτήσεις των δανειστών στις εργασιακές σχέσεις.

Η κατάργηση των δώρων, των τριετιών και των επιδομάτων είναι μερικές από αυτές τις απαιτήσεις που έκαναν άνω-κάτω

την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, αλλά και ο υπουργός Εργασίας έσπευσαν να διαψεύσουν αυτές τις πληροφορίες. Μάλιστα, στο παιχνίδι των κόκκινων γραμμών μπήκε και ίδιος ο πρωθυπουργός, σε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και να στρέψει την συζήτηση σε άλλη κατεύθυνση.

Και εδώ υπάρχουν δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη: Τα κυβερνητικά στελέχη και ιδιαίτερα εκείνα που συμμετείχαν στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ίσχυσαν ποτέ και μάλιστα καταπατήθηκαν από τους ίδιους. Επομένως ενδέχεται να εκτεθούν για μια ακόμη φορά ενώπιον των πολιτών και να αυξήσουν με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό απαξίωσης που τους πιστώνουν οι πολίτες. Και η δεύτερη παρατήρηση: Πάλι με γνώμονα την προηγούμενη διαπραγμάτευση, οι κυβερνώντες οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και όταν από την χώρα λείπουν έσοδα, τότε οι όποιες γραμμές άμυνας έχεις ως κυβέρνηση ατονούν και φθίνουν, αφού πιέζεσαι κυρίως στον τομέα των εσόδων. Η χρησιμοποίηση, λοιπόν, του όρου κόκκινη γραμμή μπορεί να αποτελέσει όπως και στο παρελθόν «νερό στον μύλο» των δανειστών. Άρα ας αφήσουν κατά μέρος τις κόκκινες γραμμές και ας παραδειγματιστούν από την πρόσφατη διαπραγμάτευση, μήπως υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο.

Το άρθρο Κόκκινες γραμμές εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα