Κοέν: Το Νόμπελ στον Ντίλαν, μοιάζει με παράσημο στο Έβερεστ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αντιδράσεις ξέσπασαν με την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν, λόγω της ενασχόλησης του με τη μουσική και όχι με τη συγγραφή. Το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα ανακοίνωσης του νικητή, ο Λέοναρντ Κοέν, σπουδαίος καλλιτέχνης και φίλος του Ντίλαν δήλωσε για την απονομή πως «το βραβείο είναι σαν να καρφιτσώνεις ένα παράσημο στην κορυφή του Έβερεστ επειδή είναι το ψηλότερο όρος στον κόσμο».

Ο Κοέν, που πρόσφατα ταρακούνησε

τους θαυμαστές του με την ανακοίνωση περί θανάτου στο New Yorker, ερωτήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο από τους δημοσιογράφους, για να λάβουν την επιτυχημένη του απάντηση: «Νομίζω ότι υπερέβαλα. Πάντα είχα μία τάση να δραματοποιώ τα πράγματα. Σκοπεύω να ζήσω για πάντα».


Η εκδήλωσε στο Λος Άντζελες έγινε με αφορμή το άλμπουμ του You Want it Darker που κυκλοφορεί στις 21 Οκτωβρίου ενώ όπως δήλωσε ο Κοέν σκοπεύει να κυκλοφορήσει άλλα δύο. Όσο για το φίλο του Ντίλαν, τα λόγια ήταν θερμά και συγκινητικά. «Νομίζω ότι ο Μπομπ Ντίλαν το γνωρίζει καλύτερα απ΄ όλους μας: δεν γράφεις τα τραγούδια όπως να’ ναι» είπε.

«Οπότε αν είσαι τυχερός μπορείς να κρατήσεις το όχημα υγιές και να ανταποκρίνεται για χρόνια. Αν είσαι τυχερός, οι δικές σου προθέσεις έχουν πολύ μικρή σχέση με αυτό. Μπορείς να κρατήσεις το σώμα καλολαδωμένο και δεκτικό όσο το δυνατόν, αλλά το αν πραγματικά θα είσαι σε θέση να πας για το μεγάλο ταξίδι δεν είναι δική σου επιλογή», συνέχισε ο Κοέν.
Για τα τραγούδια του Ντίλαν, η παρομοίωση ήταν υπέροχη: «Έρχονται σαν ένα είδος ψιχάλες και σταγόνες. Κάποιοι άνθρωποι είναι ευνοημένοι με πλημμύρα, κάποιοι άνθρωποι είναι ευνοημένοι με κάτι λιγότερο από πλημμύρα. Είμαι ένας από αυτούς» υπογράμμισε.
«Το γεγονός ότι απαιτείται πολύς χρόνος για να γράψω τα τραγούδια μου δεν είναι εγγύηση της υπεροχής τους» σημείωσε.

Η θρησκεία ήταν κάτι που εξερεύνησαν σε βάθος ο Ντίλαν, αλλά και ο Κοέν που χειροτονήθηκε ζεν βουδιστής μοναχός και μίλησε στο κοινό για το θρησκευτικό στοιχείο στο έργο του: «Ποτέ δεν σκέφτηκα τον εαυτό μου ως θρησκευόμενο πρόσωπο. Δεν έχω πνευματική στρατηγική. Κάποιες φορές έχω αισθανθεί τη χάρη μιας άλλης παρουσίας στη ζωή μου. Αλλά δεν μπορώ να αναπτύξω οποιουδήποτε είδους πνευματική στρατηγική σ΄αυτό. Αυτό το βιβλικό τοπίο είναι πολύ οικείο σε μένα και είναι φυσικό να χρησιμοποιώ αυτά τα ορόσημα ως αναφορές. Κάποτε ήταν καθολικές αναφορές, και όλοι τις κατανοούσαν και τις γνώριζαν. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα, αλλά εξακολουθεί να είναι το τοπίο μου. Προσπαθώ να κάνω αυτές τις αναφορές. Προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι δεν είναι πολύ ασαφείς. Αλλά εκτός από αυτό, δεν μπορώ – δεν τολμώ να ισχυριστώ κάτι στην πνευματική σφαίρα από μόνος μου».

Το άρθρο Κοέν: Το Νόμπελ στον Ντίλαν, μοιάζει με παράσημο στο Έβερεστ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα