Κλιματιστικά: Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία;

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η αλόγιστη χρήση των κλιματιστικών και –το κυριότερο- η λανθασμένη συντήρησής τους, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Βασσάλος, Πνευμονολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, από ιατρικές μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δέρματος, μυών και αρθρώσεων αυξάνονται σε ανθρώπους που ζουν ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.

Επιπρόσθετα,

μια μελέτη που διενεργήθηκε στην Καλιφόρνια κατέγραψε αύξηση της νοσηρότητας κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών.

Σύμφωνα με τον κ. Βασσάλο, τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι: η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες), η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό, ο πονοκέφαλος, η ψύξη μυών, η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας, η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών, η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού, η ξηροφθαλμία και η επιπεφυκίτιδα.

Ο κ. Βασσάλος εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου η χρήση των κλιματιστικών να μην έχει συνέπειες στην υγεία μας:

-Σωστή συντήρηση κλιματιστικών

-Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα

-Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία)

-Αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)

-Όχι αιφνίδιες εναλλαγές κρύο – ζεστό και αντίστροφα

Εν κατακλείδι, να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ενώ το σωστό είναι να το σβήνουμε 20 λεπτά προτού βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, έτσι ώστε ο οργανισμός να προλάβει να προσαρμοστεί στην μεταβολή της θερμοκρασίας.

Το άρθρο Κλιματιστικά: Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία; εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα