Οι οικονομικές κυρώσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία κακός οιωνός για την Ελλάδα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin κατέστη για άλλη μια φορά φανερό, πως το πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εξαιρετικά σφικτό όπως και ιδιαίτερα ανελαστικό, με τις οικονομικές κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία , να αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα αυτού του γεγονότος.

Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Αν και ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος αποπειράθηκε να διατηρήσει ισορροπίες και να προωθήσει

μια προοπτική δημοσιονομικής ελαστικότητας, με αφορμή το ζήτημα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι προσπάθειες του δεν ευοδώθηκαν, με αποτέλεσμα και η Ελλάδα να προσυπογράψει τις σχετικές κυρώσεις.

Η ελληνική πλευρά, επεδίωκε να αποφευχθεί η περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για την Ισπανία και την Πορτογαλία όσο και για την Ιταλία , καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε ευχερέστερη την επιτυχή δρομολόγηση του ελληνικού αιτήματος για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ. Ακριβώς για αυτό στην αρχική του τοποθέτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε την μη επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, λόγω των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς τους.

Ωστόσο καθώς το κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό, αναγκάστηκε να ευθυγραμμιστεί με την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών και να συναινέσει στην επιβολή των εν λόγω κυρώσεων. Αν και είναι φανερό πως στις χώρες του Νότου Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ειδικά μετά το Brexit , υπάρχει μια διάθεση αμφισβήτησης του ασφυκτικού πλαισίου του ηγεμονικού δημοσιονομικού δόγματος, η δυσχερής οικονομική θέση της Ελλάδας, δεν της επιτρέπει να αντλήσει πολιτικά οφέλη και να ισχυροποιήσει τον ρόλο της, εντός του ευρωπαϊκού γεωπολιτικού παιγνίου.

Το άρθρο Οι οικονομικές κυρώσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία κακός οιωνός για την Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα