“Κλειστά στόματα” για να μη διαρρεύσει η ...ραδιενέργεια

Προκειμένου να συνεχίσει τη δουλειά και αγνοώντας τους κανόνες ασφαλείας μια εταιρεία που είχε αναλάβει υπεργολαβίες στην περιοχή του κατεστραμμένου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, ζήτησε από εργαζομένους της να κρύψουν την ποσότητα ραδιενέργειας στην οποία εκτίθονταν.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Στέλεχος της εταιρείας, ενημέρωσε τους εργαζόμενους

να καλύψουν με μόλυβδο τα δοσίμετρα που διέθεταν για να μετρούν την συνολική έκθεσή τους σε ραδιενέργεια, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ο ίδιος είχε ήδη προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

«Εάν δεν το κρύψουμε με μόλυβδο, η έκθεση θα φτάσει στο μέγιστο επιτρεπτό όριο και δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε» φέρεται να τόνισε το στέλεχος της Build-Up που εργαζόταν ως επόπτης στο εργοτάξιο. Η εφημερίδα Asahi ισχυρίζεται μάλιστα πως διαθέτει ηχογραφημένη τη συγκεκριμένη συνομιλία.

Όλα αυτά, συνέβησαν στο τέλος του 2011, όπου η Build-Up φέρεται πως είχε υπογράψει συμβόλαιο τετράμηνης διάρκειας για τη μόνωση σωλήνων σε ένα κέντρο επεξεργασίας λημμάτων και ενώ ήταν νωπές οι μνήμες του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκοσίμα.

Τις εντολές δεν εισάκουσαν όλοι οι εργαζόμενοι. Κάποιοι εξ' αυτών αρνήθηκαν να υπακούσουν και παραιτήθηκαν από την επιχείρηση, ωστόσο οι υπόλοιποι ακολούθησαν την προτροπή του επόπτη τους. Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα