«Κλείνουν βιβλία» ή μεταναστεύουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η επίθεση στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών, καθιστά αναγκαστική την εξεύρεση λύσης ώστε να μειωθεί τόσο η φορολογία όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές που σε πολλές περιπτώσεις «γονατίζουν» τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι λύσεις που επιλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Μια άμεση λύση που εξετάζεται από πληθώρα ελεύθερων επαγγελματιών, είναι να «κλείσουν» τα βιβλία τους καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να ανταποκριθούν τόσο απέναντι στην εφορία όσο και απέναντι

στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η δεύτερή επιλογή είναι αυτή της αλλαγής της νομικής μορφής της δραστηριότητας τους. Σε αυτό το πλαίσιο είτε επιλέγεται η ατομική επιχείρηση που για κέρδη από 5000-30.000 ευρώ θεωρείται μια συμφέρουσα λύση είτε η σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) καθώς οι μέτοχοι δεν επιβαρύνονται με εισφορές, δεδομένου ότι δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης. Επιπλέον η ΙΚΕ φορολογείται με 29% επί των κερδών ενώ επιβάλλεται επιπρόσθετος φόρος 15% επί των μερισμάτων.

Η τρίτη επιλογή στην οποία έχουν οδηγηθεί πάνω από 5.000 ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτή της μετανάστευσης. Κυρίως προς την Βουλγαρία, όπου η φορολογία επί των κερδών ανέρχεται μόλις στο 10% σε σχέση με το 29% που ισχύει στην Ελλάδα.

Το άρθρο «Κλείνουν βιβλία» ή μεταναστεύουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα