Η κρίση «καίει» τα… νοικοκυριά

-Προκειμένου να γλυτώσουν το πετρέλαιο, αρκετοί είναι οι Έλληνες που καίνε στις ξυλόσομπες και τα τζάκια ό,τι βρουν, μέχρι και…νοβοπάν.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Δεν έχουν καταγραφεί επισήμως ως τέτοια, είναι όμως…θύματα της οικονομικής κρίσης. Είναι άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, που έχασαν τη ζωή τους εγκλωβισμένοι στα φλεγόμενα διαμερίσματά τους. Άνθρωποι που προσπάθησαν να νικήσουν το κρύο με τζάκια, αερόθερμα, ξυλόσομπες ή σόμπες γκαζιού, καθώς οι φετινές τιμές του πετρελαίου

κατέστησαν σχεδόν απαγορευτικά τα καλοριφέρ. Ένας πόλεμος με εχθρό την βαρυχειμωνιά και τη φτώχεια έχει ως θύματα ακόμη και επιφανείς Έλληνες: προσπαθώντας να σβήσει τις φλόγες που τον τύλιξαν, έχασε τη ζωή του στην αρχή του δεύτερου «μνημονιακού» χειμώνα ο θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλης Λειβαδάς.

Στις… φλόγες παραδίδεται ένα σπίτι την ημέρα!

Από την πρωτοχρονιά μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου παραδόθηκαν στις φλόγες 19 σπίτια ή διαμερίσματα σε ολόκληρη τη χώρα. Τραγικός απολογισμός, τέσσερις νεκροί, εκ των οποίων ένας 25χρονος, ο οποίος δεν πρόλαβε να βγει από το φλεγόμενο δωμάτιό του στο Μενίδι. Είχαν προηγηθεί τα περιστατικά του Νοεμβρίου του 2011, όταν πάλι η χώρα διένυσε ένα δεκαήμερο ψύχους. Στις 27 Νοεμβρίου ανασύρθηκε νεκρός από το σπίτι του, στην οδό Κολοκοτρώνη 19 στη Γλυφάδα, ο θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλης Λειβαδάς. Η πυρκαγιά είχε προκληθεί από αερόθερμο που έπεσε στα σκεπάσματα του κρεβατιού, ενώ ο θεατρικός επιχειρηματίας και η σύζυγός του Σμαρούλα Γιούλη ήταν ξαπλωμένοι. Στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά ο Βαγγέλης Λειβαδάς έχασε τη ζωή του, ενώ η σύζυγός του γλύτωσε με βαριά εγκαύματα και νοσηλεύτηκε για πολλές εβδομάδες. Μια μέρα νωρίτερα, μια άλλη ηλικιωμένη ανασύρεται νεκρή από το σπίτι της στην οδό Ψηλορείτη στο Πανόραμα Κινέττας. Η πυρκαγιά, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της πυροσβεστικής, προκλήθηκε πάλι από σόμπα. Τον ίδιο μήνα δύο ακόμη ηλικιωμένοι, στην Κρήτη και στον Νέο Κόσμο, χάνουν τη ζωή τους μέσα στα φλεγόμενα σπίτια τους.

«Εναλλακτικοί» και επικίνδυνοι τρόποι θέρμανσης

Σύμφωνα με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θέρμανσης απ’ όλη τη χώρα, η αύξηση των πωλήσεων θερμαντικών συσκευών, που λειτουργούν χωρίς πετρέλαιο, αγγίζει φέτος το 20%-30%, ενώ στα καυσόξυλα το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%! Την ίδια ώρα και σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, ο εφοδιασμός των πολυκατοικιών με πετρέλαιο μειώθηκε τουλάχιστον κατά 30% στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στην περιφέρεια η μείωση ξεπέρασε το 60%! Όμως, οι Έλληνες δεν ζεσταίνονται μόνο με ξύλα. «Οι Έλληνες πλέον χρησιμοποιούν όποια μέθοδο μπορείτε να φανταστείτε», σημειώνει στην «Αττική» ο Γραμματέας της Ένωσης Πυροσβεστών Κωνσταντίνος Καββαδίας. «Από σόμπες υγραερίου, που είναι γνωστό πόσο επικίνδυνο είναι να έχεις φιάλη υγραερίου μέσα στο σπίτι, μέχρι πιο ακραίους τρόπους. Καίνε στις ξυλόσομπες και στα τζάκια ό,τι βρουν, μέχρι και νοβοπάν, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο, καθώς έχει μελαμίνη και άλλες επικίνδυνες ουσίες για ανάφλεξη. Η οικονομική

Keywords
Τυχαία Θέματα