Κεφαλικός φόρος σε ιδιοκτήτες και επαγγελματίες

Τον τρόπο με τον οποίο θα εξοικονομήσουν 2 δισ. ευρώ προσπαθεί να «κλειδώσει» το υπουργείο Οικονομικών, μελετώντας το νέο φορολογικό μηχανισμό. «Λείπει η πολιτική βούληση κατά της φοροδιαφυγής» λένε εφοριακοί και τελωνειακοί.

Η πρόταση να υπάρξει «κεφαλικός» φόρος ύψους 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν σε τρίτους, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε ατομικές επιχειρήσεις, τέθηκε από το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών αρχηγών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα σενάρια αυτά εντάσσονται στη γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση

και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο που υπεγράφη τον Μάρτιο. 

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι μέσω του νέου τρόπου φορολόγησης είναι να κλείσουν οι… τρύπες του παρόντος διάτρητου φορολογικού συστήματος και να «εγκατασταθεί» ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα που θα λειτουργήσει για χρόνια. 

Οι αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό σύστημα: 

-Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο που θα μειωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο φόρος εξετάζεται να ανέβει στο 30%. 

-Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες.  

-Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια. 

-Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. 

 Πάντως, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην επιβολή τέλους 150 ευρώ στους εκμισθωτές ακινήτων, στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους έχουν αγροτικό εισόδημα χωρίς να είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, πέραν από τα ήδη υπάρχοντα «χαράτσια» που πληρώνει ο κάθε κλάδος (ΕΕΤΗΔΕ για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και Τέλος Επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ για τα «μπλοκάκια»). 

Παράλληλα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου «δεσμεύονται» πως θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και χρήση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΟΙΚ -τα οποία όπως παραδέχονται δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. 

Βολές από τους εφοριακούς

Σε καταγγελίες για έλλειψη πολιτικής βούλησης στον περιορισμό της φοροδιαφυγής προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στις εφορίες και στα τελωνεία, την ίδια ώρα που όπως είπαν, εφαρμόζονται μέτρα για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων. 

Οι εργαζόμενοι στις εφορίες διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές προχωρούν αύριο, καθώς και στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Το ίδιο θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα τελωνεία στις 26,27 και 28 Σεπτεμβρίου. Όπως είπαν έχουν υποστεί σημαντική μείωση των μισθών τους φθάνει το 50%.

Πληροφορίες από: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα