«Καζάνι» που βράζει ο πλανήτης μας

Ιδιαιτέρως εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα των επιστημόνων για τη Γη, καθώς βρήκαν ότι ο καυτός πυρήνας της είναι ακόμη πιο θερμός απ' ότι νόμιζαν! Σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές, υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1.000 βαθμούς Κελσίου θερμότερος, «αγγίζοντας» έτσι τους 6.000 βαθμούς, δηλαδή τόσο καυτός, όσο και η επιφάνεια του Ήλιου.

Οι ερευνητές από το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), τη γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) και την Εγκατάσταση Ακτινοβολίας του Ευρωπαϊκού Σύγχροτρου (ESRF) στη Γκρενόμπλ, με επικεφαλής την Ανιές Ντεβαέλ, τονίζουν ότι η νέα

μεγαλύτερη εκτίμηση της θερμοκρασίας εξηγεί «ζωτικά» γεωφυσικά φαινόμενα, όπως η δημιουργία του γήινου μαγνητικού πεδίου. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες έκαναν εργαστηριακά πειράματα ακριβείας, ώστε να μετρήσουν τη θερμοκρασία που λιώνει το συγκεκριμένο μέταλλο υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης.

Να σημειωθεί ότι η Γη έχει ένα στερεό εσωτερικό πυρήνα κυρίως από σίδηρο, που περιβάλλεται από ένα ρευστό εξωτερικό πυρήνα, γύρω από τον οποίο υπάρχει ο μανδύας, ενώ πιο επιφανειακά βρίσκεται το στρώμα του φλοιού. Ανάμεσα στον εσωτερικό πυρήνα και στον μανδύα εκτιμάται ότι υπάρχουν διαφορές θερμοκρασίας της τάξης των 1.500 βαθμών Κελσίου, έτσι ώστε να παράγεται το μαγνητικό πεδίο της Γης, σε συνδυασμό με την περιστροφή της γύρω από τον άξονά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα