«Καζάνι» που βράζει η Τουρκία

Η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών από την μία πλευρά και η ανυποχώρητη στάση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη, έχουν κλιμακώσει την ένταση στην Τουρκία, με τελείως απρόβλεπτες συνέπειες για το άμεσο μέλλον.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες σε όγκο διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, με χιλιάδες κόσμου να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ίδια εικόνα και στην Αγκυρα, με την τούρκικη αστυνομία να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων και κανόνια νερού για να διαλύσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Κάλεσε σε αντι-διαδηλώσεις ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, σε μαραθώνιο ομιλιών επιδίδεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Μιλώντας διαδοχικά σε Άδανα, Μερσίνα και Άγκυρα, ο Ερντογάν μίλησε ξανά για «πλιαστικολόγους» και κάλεσε τους οπαδούς του σε αντι-διαδηλώσεις.

«Αυτοί που καταστρέφουν και καίνε, ονομάζονται πλιατσικολόγοι. Και όσοι τους υποστηρίζουν, ανήκουν και αυτοί στην ίδια οικογένεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και συμπλήρωσε:

«Κάναμε υπομονή, αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της… Το Σάββατο, είστε έτοιμοι για μια μεγάλη συνάντηση στην Άγκυρα; Την επομένη θα έχουμε τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης».

Παράλληλα, ο Ερντογάν είπε πως οι χρηματοοικονομικές αγορές της χώρας δέχονται επίθεση από εγχώριους και διεθνείς κερδοσκόπους και κάλεσε το λαό να τοποθετεί τα χρήματά του στις κρατικές παρά στις ιδιωτικές τράπεζες. «Αν καταρρεύσει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, εσείς (οι κερδοσκόποι) θα είστε κάτω από τα ερείπια, όχι ο Ταγίπ Ερντογάν».

Πυρά κατά Ερντογάν από την αντιπολίτευση

Να σταματήσει να κλιμακώνει την πολιτική ένταση κάλεσε την Δευτέρα τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κοσμικού κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το κάλεσμα της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης έρχεται την ίδια στιγμή κατά την οποία συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις για ενδέκατη συνεχή ημέρα, ενώ το στρατόπεδο Ερντογάν προετοιμάζει μεγάλες συγκεντρώσεις υποστήριξης του πρωθυπουργού για το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Σε σχόλια του τα οποία δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της Δευτέρας της εφημερίδας Hurriyet, ο κ. Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν «προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με την καλλιέργεια της έντασης και απλώνει τη φωτιά σε ολόκληρο το κοινωνικό σώμα», όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Keywords
Τυχαία Θέματα