Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο: Νέα μέτρα 5 δισ. ευρώ!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Κατατέθηκε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή το σαρωτικό πολυνομοσχέδιο με όλα τα μέτρα που οδηγούν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα από 2,1% του ΑΕΠ φέτος θα ανέλθει στο 5,6% το 2021.

Τα μέτρα που θα κληθεί να εγκρίνει η εθνική αντιπροσωπεία

αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Προέρχονται κυρίως από ην μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 καθώς και από τις περικοπές επιδομάτων και φοροαπαλλαγών του 2018.

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτει ότι η εξοικονόμηση στο σκέλος του ασφαλιστικού θα προέλθει από την περικοπή των οριζομένων προσωπικών διαφορών των κύριων συντάξεων και των οικογενειακών παροχών, καθώς και τη μετάθεση του χρόνου αναπροσαρμογής αυτών.

Η μείωση των συντάξεων αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και θα αποφέρει συνολικά εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από το 2019. Την ίδια στιγμή το πολυνομοσχέδιο προβλέπει νέα αύξηση των εισφορών που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και φέρνει αλλαγές στα εργασιακά, στα ενεργειακά και στο Δημόσιο.

Τα έσοδα του κράτους από 55 δισ. ευρώ την τριετία 2017-2019 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σε 56,8 το 2020 κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και άλλων παρεμβάσεων.

Το νομοσχέδιο αριθμεί 941 σελίδες ενώ η καθυστέρηση της κατάθεσης του στην Βουλή οφείλεται σε διαφωνίες με τους Θεσμούς. Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως οι δανειστές απαίτησαν πριν την επίσημη κατάθεση των μέτρων στην Βουλή να ελέγξουν τα τελικά κείμενα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν υπάρξει αλλαγές κατά την μετάφραση τους από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Τελικά, διαπίστωσαν αλλοιώσεις με αποτέλεσμα η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να ξαναγραφεί.

Στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας θα συνεδριάσουν στη Βουλή τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης. Η δεύτερη συνεδρίαση των επιτροπών θα γίνει την Τρίτη ενώ Τετάρτη και Πέμπτη θα συνεδριάσει η Ολομέλεια.

Το τέταρτο και πολύ σκληρό μνημόνιο ψηφίζεται αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Το άρθρο Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο: Νέα μέτρα 5 δισ. ευρώ! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα