Υπουργείο Παιδείας: «Δεν αλλοιώνεται η φιλοσοφία του νόμου Φίλη» για την ιδιωτική εκπαίδευση

“Δεν αλλοιώνουν τη φιλοσοφία των διατάξεων που ψηφίστηκαν πέρσι” όσα συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς για την ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Η συμφωνία έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από πολλούς μήνες, και “δεν αφήνει σε κανέναν την παραμικρή αμφιβολία ότι η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους και δεν είναι εμπορική επιχείρηση”.

“Διασφαλίζεται, έτσι, η εργασιακή προστασία των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων

και φροντιστηρίων από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αλλά και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης”, τονίζει το υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια ώρα οι σχολάρχες ζητούν με ανακοίνωσή τους κατάργηση του νόμου Φίλη, και επιστροφή “στη συνταγματικά κατοχυρωμένη επαγγελματική ελευθερία των ιδιωτικών σχολείων”.
Ωστόσο η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει

"ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ: ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΣ ΟΙΕΛΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δυστυχώς ο Νόμος Φίλη, ο πλέον φιλεργατικός και φιλολαϊκός νόμος της κυβέρνησης, κατεδαφίζεται και μάλιστα με τη χειρότερη διάταξη που έχει ψηφιστεί ποτέ για την ιδιωτική εκπαίδευση (περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιεύσουμε αύριο).

Η διάταξη που νομοθετεί ελεύθερες, τιμωρητικές απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου είναι γεγονός, κατατέθηκε απόψε στη Βουλή προς ψήφιση. Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ συνέρχεται εκτάκτως τη Δευτέρα, 15/5 και ώρα 16:30 για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οργανώσει μορφές αντίδρασης απέναντι στο νομοθετικό έκτρωμα Γαβρόγλου".


Τι συμφωνήθηκε

*Ο υπουργός Παιδείας συγκροτεί ανεξάρτητη Επιτροπή με τρεις Πρωτοδίκες, και ως παρατηρητές έναν εκπρόσωπο της ΟΙΕΛΕ και έναν των σχολαρχών.

*Η Επιτροπή αποφαίνεται εντός 60 ημερών αν η σύμβαση εργασίας ιδιωτικού εκπαιδευτικού καταγγέλθηκε νομίμως ή αν η καταγγελία είναι καταχρηστική. Υποβάλλει στον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης σχετική πρόταση με δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης έχει δέσμια αρμοδιότητα να εκδώσει σχετική απόφαση εντός τριών ημερών.

*Μετά την έκδοση της απόφασης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης.

*Η καταγγελία σύμβασης εργασίας λαμβάνει υπόψη έκθεση που συντάσσεται την πρώτη χρονιά από τον Διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τη δεύτερη χρονιά από τον Διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο.

*Οι αποζημιώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

*Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης των εργαζομένων στα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών παραμένει στις 21 ώρες.

*Παρέκκλιση χορηγείται στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία μόνο μετά το πέρας του υποχρεωτικού ωραρίου, και εφόσον οι διδάσκοντες έχουν τα τυπικά προσόντα.

*Για τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες -πέραν του ωρολογίου προγράμματος- απασχολούνται κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί της οικείας σχολικής μονάδας, για συμπλήρωση των ωρών του διοριστηρίου τους.

ΟΙΕΛΕ

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό επιστολή σε δραματικούς τόνους για τη δυσμενή αναθεώρηση του Νόμου Φίλη και τις οδυνηρές επιπτώσεις της όχι μόνο στην ομαλή λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και στο δημόσιο αγαθό της Παιδείας.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ τόνισε την αγανάκτηση του κλάδου για τη χθεσινή “πανηγυρική” ανακοίνωση του Υπουργείου, η οποία αποκρύπτει την αλήθεια και δεν αναφέρεται στην πιο κρίσιμη αλλαγή που περιέχει η νέα διάταξη και που αλλοιώνει πλήρως το Νόμο 4415/2016. Επίσης, γίνεται αναφορά σε όλα τα υπόλοιπα σημεία διαφωνίας με τη νέα διάταξη.

Η ΟΙΕΛΕ θα δώσει την επιστολή στη δημοσιότητα, όταν δημοσιοποιηθεί η προς ψήφιση διάταξη.

ιδιωτική εκπαίδευσηαπολύσειςΟΙΕΛΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα