Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία

Χωρίς παγκόσμιο προηγούμενο είναι η συρρίκνωση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Την στιγμή που σε όλες τις χώρες του οργανισμού οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται κατά 0,7% του ΑΕΠ στην Ελλάδα μόνο για τα έτη 2010 και 2011 «βυθίστηκαν» κατά 11%, την μεγαλύτερη πτώση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει καταγραφεί

στην ιστορία του οργανισμού εν καιρό ειρήνης !

Ήδη η Ελλάδα από το 2011 είναι κάτω από τον μέσω όρο σε δαπάνες υγείας και εύκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί την απελπιστική κατάσταση στα αναμενόμενα νέα στοιχεία του οργανισμού για το 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κατά κεφαλή δαπάνη σε δολάρια ΗΠΑ ήδη από το έτος 2011 είναι η χαμηλότερη όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην πατρίδα μας είναι 2361 ενώ στην Γερμανία είναι 4495, στο Βέλγιο 4061, στη Γαλλία 4118 ! Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά συνεχίζουμε να δίνουμε το 28,5% των δαπανών σε φάρμακα ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 16,4 %.

«Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι τραγικές περικοπές έχουν γίνει κυρίως σε βάρος όλων των άλλων παρόχων υγείας όπως είναι οι ιατροί, τα εργαστήρια και τα νοσοκομεία.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής βαθιάς λιτότητας είναι η σοβαρή επιδείνωση μιας σειρά δεικτών υγείας του πληθυσμού όπως είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η αύξηση των κρουσμάτων AIDS, το κραχ στους δείκτες ψυχικής υγείας και η μεγάλη αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μετά από όλα αυτά δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στην κυριολεξία ο Ελληνικός Λαός μπορεί να κερδίζει δόσεις οικονομικής βοήθειας αλλά χάνει συνεχώς σε υγεία, σωματική και ψυχική !», υποστηρίζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Άμεσο θύμα αυτών των πολιτικών είναι το σύνολο του ιατρικού κόσμου καθώς υποβλήθηκε σε βίαιη μείωση της αξίας της ιατρικής επίσκεψης από 20 ευρώ σε 6,5 ευρώ καθαρά, ενώ οι κλινικοί ιατροί είναι οι μόνοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας που δεν δικαιούνται συμμετοχής από τους ασφαλισμένους όπως συμβαίνει, τόσο με τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας όσο και με όλους τους άλλους παρόχους του οργανισμού όπως κλινικές, εργαστήρια και φαρμακεία.

«Στο τραγικό σκηνικό το οποίο έχει δημιουργηθεί για τα έτη 2010 και 2011, κατά τα οποία ο ΕΟΠΥΥ έχει φεσώσει γιατρούς και εργαστήρια πάνω από 800 εκ. ευρώ, έρχονται να προστεθούν και τα νέα χρέη του 2012 και 2013 τα οποία προσεγγίζουν πλέον τα 500 εκ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά, για το 2013 ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει μόνο 1 μήνα ιατρικών επισκέψεων ! Αυτό το εφιαλτικό σκηνικό οδηγεί σε λουκέτο το 50% των ιατρείων – εργαστηρίων με τραγικό αποτέλεσμα πολύ σύντομα να προστεθούν άλλοι 20000 άνεργοι στην εφιαλτική αλυσίδα των ανέργων με πλήρη ευθύνη αυτών που διαχειρίζονται τόσο τα πολιτικά όσο και τα συνδικαλιστικά θέματα των ιατρών! Το χειρότερο είναι ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που θα μείνει ακάλυπτος ο πληθυσμός από ιδιωτικές δομές υγείας καθώς καταρρέουν η μία πίσω από την άλλη κάτω από το βάρος των χρεών του ΕΟΠΥΥ» αναφέρει η Ένωση.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και ο Πρόεδρος της Γ. Ελευθερίου επισημαίνουν ότι «εξαιτίας των χρεών του ΕΟΠΥΥ ένας ολόκληρος κλάδος αφανίζεται. Είναι καιρός συνολικής ευθύνης, εγρήγορσης, συσπείρωσης και ενότητας του συνόλου των ιατρών της χώρας. Είναι η ώρα που ιατροί και ασφαλισμένοι πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού την αύξηση των δαπανών για την Υγεία. Κατόπιν όλων αυτών κάνουμε έκλυση για σοβαρότητα στην διαχείριση των θεμάτων που αφορούν την υγεία του πληθυσμού χωρίς κορώνες και περιττούς λαϊκισμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα