Καταργείται στην πράξη η εκεχειρία στην Ουκρανία- Σφοδρές μάχες στο Ντεμπάλτσεβε

Η εύθραυστη εκεχειρία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Ανατολική Ουκρανία τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς αυτή τη στιγμή μαίνονται «σκληρές» μάχες στην πόλη του Ντεμπάλτσεβε στα ανατολικά, με τους φιλορώσους αυτονομιστές να δηλώνουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και τους Ουκρανούς να υποστηρίζουν πως διατηρούν τον έλεγχο της πόλης.

Οι φιλορώσοι, οι οποίοι είχαν περικυκλώσει την πόλη, βομβάρδισαν την Τρίτη θέσεις του ουκρανικού στρατού στο Ντεμπάλτσεβε. Από την πλευρά του, το Κίεβο παραδέχεται ότι σημειώνονται

σφοδρές συγκρούσεις στα προάστια τις πόλης και γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Ωστόσο, οι δυνάμεις κρατούν τις θέσεις τους και έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν πυρ ως απάντηση.

Από χθες, Δευτέρα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίζονταν ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός δεν ισχύει για το Ντεμπάλτσεβε. Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός είχε αρνηθεί τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για την έξοδο των ουκρανών στρατιωτών από την περιοχή, λέγοντας ότι η συμφωνία ορίζει πως το Ντεμπάλτσεβε είναι ουκρανικό έδαφος.

Οι συγκρούσεις της Τρίτης είναι οι πρώτες μέσα στην πόλη. «Οι μάχες έχουν μετατοπιστεί μέσα στην πόλη. Οι αντάρτες χρησιμοποιούν όλμους, εκτοξευτήρες πυραύλων και πυροβόλα» δήλωσε ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ολεξάντρ Κίβα και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Σημειώνεται, πως οι δύο πλευρές δεν έχουν αποσύρει τα βαρέα όπλα, όπως όριζε η συμφωνία του Μινσκ, με το Κίεβο να δηλώνει ότι θα το πράξει μόλις παρατηρηθεί κατάπαυση του πυρός. Η συμφωνία στο Μινσκ έδινε διορία μέχρι τη Δευτέρα για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τις δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι όρος για την απόσυρση των βαρέων όπλων είναι η κατάπαυση του πυρός. Αυτός ο όρος δεν έχει τηρηθεί, πρόσθεσε ο ίδιος για να δηλώσει στη συνέχεια: «Μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την απόσυρση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να αποσυρθούν «σήμερα» τα βαριά όπλα από το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία. «Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι όλα τα μέρη οφείλουν να τηρήσουν αυστηρά τα σημεία που προβλέπονται στη συμφωνία η οποία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα και να θέσουν σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά χωρίς καθυστέρηση» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Κάθριν Ρέι, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει να διακοπεί κάθε στρατιωτική επιχείρηση και να αρχίσουν να αποσύρονται σήμερα τα βαριά όπλα».

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα αυτό και το βράδυ της Δευτέρας επικοινώνησε με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος, με τη σειρά της, συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στη συνέχεια με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Στη διάρκεια της συνομιλίας τους οι Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο αποφάσισαν ‘’συγκεκριμένα μέτρα’’ για να επιτραπεί στους παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ‘’ελεύθερη πρόσβαση’’, ώστε να επιτηρούν την εκεχειρία επί του πεδίου», ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Την ανησυχία τους για τις μάχες στο Ντεμπάλτσεβε εκφράζουν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι παρακολουθούν τις πληροφορίες που θέλουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία να βρίσκεται καθ” οδόν προς την Ουκρανία. «Καλούμε τη Ρωσία και όλους τους αυτονομιστές που υποστηρίζει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Πηγή: news.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα