Καταδικασμένοι να πετύχουν!

-Τι ενώνει Σαμαρά-Βενιζέλο-Κουβέλη

-Τα πρώτα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης

-Γιατί τους «βοηθά» η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ

-Τα αισιόδοξα μηνύματα από το εξωτερικό και οι ανάσες στο εσωτερικό

Με τη βούληση να γυρίσει γρήγορα σελίδα η χώρα για να μπορέσει να βγει από την κρίση, ξεκίνησε τον βίο της η νέα κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι τέτοιες, ώστε πράγματι να μην έχει περίοδο χάριτος ούτε μια μέρα,

ενώ ήδη έχουν καταστεί ασφυκτικές και οι προθεσμίες για τις συζητήσεις με τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Σε αντίθεση πάντως με την εσωτερική μιζέρια που άρχισε εν μέρει να αναπτύσσεται από ορισμένες πλευρές, τα πρώτα μηνύματα από το εξωτερικό για τη νέα κυβέρνηση είναι ελπιδοφόρα και αισιόδοξα.

Η προσπάθεια που ξεκινά ευνοείται καθοριστικά και από τη γενικότερη συγκυρία που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Η επικείμενη σύνοδος κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης, καθώς ήδη η Ισπανία και η Ιταλία νιώθουν άμεσα πλέον την απειλή σε βάρος τους να μεγαλώνει. Ενδεικτική θεωρείται η στάση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής μπορεί να είναι «αποκαλυπτικές», κάνοντας λόγο για μία«πιθανή δίνη θανάτου», της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά. Και την ίδια ώρα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωνε από το Λουξεμβούργο ότι το αίτημα της χώρας του για βοήθεια από την ευρωζώνη θα υποβληθεί «αμέσως» μόλις επιστρέψει στη Μαδρίτη.

Σε ένα τέτοιο οριακό περιβάλλον η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα που η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει. Το βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν κλίμα αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η προοπτική της επιμήκυνσης και της παραχώρησης περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο έτη) για τη δημοσιονομική της προσαρμογή αντιμετωπίστηκε θετικά. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια πρώτη θετική εξέλιξη, η οποία, εφόσον οριστικοποιηθεί, θα έχει αποτέλεσμα τη σχετική ελάφρυνση της ελληνικής κοινωνίας, καθώς ο Αρμαγεδδών των νέων μέτρων που είχε προαναγγελθεί, εκ των πραγμάτων θα υποχωρήσει. Περισσότερο όμως κι από την οικονομική, η ελάφρυνση μπορεί να έχει ψυχολογικό αντίκρισμα, αφού θα επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να αισιοδοξούν, στην πραγματικότητα αυτή τη φορά πλέον, ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.

Ταυτόχρονα, το θετικό κλίμα ενισχύεται και από την απόφαση του Eurogroup, που ανακοίνωσε μετά το τέλος του ο πρόεδρός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εκταμιεύσει πριν από το τέλος Ιουνίου το 1 δισ. ευρώ της «κουρεμένης» δόσης του Μαΐου. Όπως είπε, «η κατάσταση είναι επείγουσα. Όλη η διαδικασία πρέπει να επισπευσθεί», ενώ την Δευτέρα έρχεται πάλι η τρόικα στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολ

Keywords
Τυχαία Θέματα