«Κανένα επίσημο σχόλιο των Θεσμών επί των ελληνικών προτάσεων», λέει η κυβέρνηση

Καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες στις ελληνικές προτάσεις, που κατατέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι «η κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα

με τους ίδιους ανθρώπους, «οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο ή απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την ελληνική πρόταση και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. «δεν ομιλούν εκ μέρους» της Επιτροπής», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και πρόσθεσε ότι «αναλύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή».

Όπως λένε αρμόδιες πηγές, η αντιπρόταση της Αθήνας προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα προτείνεται ΦΠΑ:

-6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

-12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

-23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, καθώς ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του. Επίσης, προβλέπεται μεταξύ άλλων πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από ( 0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016.

Εξάλλου, η κυβέρνηση ζητά σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα